Nakhon Si Thammarat-man opgesloten voor slachting, consumptie van puppy's na onderzoek door Soi Dog-Police

PERSBERICHT:

Nakhon Si Thammarat-

Een man uit Nakhon Si Thammarat is vervolgd op grond van de Thaise dierenwelzijnswet voor het slachten van puppy's voor consumptie. De man werd veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf na een gezamenlijk onderzoek door dierenwelzijnsorganisatie Soi Dog Foundation en Chaloem Phrakiat Police.

Het doden van honden en katten en het consumeren van hun vlees is illegaal in Thailand Wet op Wreedheid en Dierenwelzijn, BE 2557 (2014) – een wet die Soi Dog in nauwe samenwerking met de overheid heeft ingevoerd. Deze succesvolle veroordeling op grond van de wet markeert een positieve stap voorwaarts voor dierenwelzijn in Thailand en toont de niet-aflatende inzet van de stichting om dierenmishandeling in al zijn vormen te bestrijden.  

De bezorgdheid werd in dit geval voor het eerst geuit door medewerkers van de mobiele Soi Dog-kliniek in de provincie die een puppy tegenkwamen met een diepe snijwond in zijn nek. Buurtbewoners leidden het personeel naar de man en verklaarden dat ze dachten dat hij routinematig bezig was met het slachten en eten van puppy's, maar dat ze bang waren om actie te ondernemen, omdat bekend was dat hij gewelddadig was en vaak onder invloed van drugs. 

De gewonde puppy en zijn vijf nestgenoten werden voor veiligheid en behandeling naar het Soi Dog-asiel in Phuket vervoerd. Ondertussen heeft het toegewijde gemeenschapsteam van de stichting aangifte gedaan bij de plaatselijke politie van Chaloem Phrakiat.

Soi Dog's Community Relations Manager Sakdapol Thongchan en plaatsvervangend inspecteur van onderzoekspolitie, kapitein Boonchuea Sangsawat, bezochten het huis van de man waar ze botten, lijken en gekookt vlees ontdekten. Hij werd prompt gearresteerd op verdenking van dierenmishandeling.

Testen aan het Halal Science Center van de Chulalongkorn Universiteit in Bangkok bevestigden dat het gekookte vlees hondenvlees was, terwijl dierenartsen van Soi Dog bevestigden dat de botten die van een puppy waren. De man werd vervolgens aangeklaagd op grond van secties 20 en 31 van de wet, die bepalen dat "niemand zonder rechtvaardiging enige handeling zal verrichten die wordt beschouwd als een daad van wreedheid jegens dieren" en "elke persoon die sectie 20 overtreedt, kan worden gestraft met gevangenisstraf voor een termijn van niet meer dan twee jaar of een boete van niet meer dan veertigduizend baht of beide”.

De provinciale rechtbank van Pak Phanang veroordeelde de man tot zes maanden gevangenisstraf. Nadat hij schuldig had gepleit, werd die straf teruggebracht tot drie maanden.

Mede-oprichter van Soi Dog, John Dalley MBE, prees de succesvolle veroordeling als een overwinning voor de inspanningen op het gebied van dierenwelzijn in Thailand. 

"Soi Dog en andere organisaties hebben hard gewerkt om deze wet in 2014 aangenomen te krijgen. Maar hoewel het nu de wet is, weten veel mensen er nog steeds niet van", zei hij. “We moeten blijven vechten voor zwerfdieren in nood. Zulke wreedheden horen absoluut niet thuis in de samenleving.”

De stichting sprak ook haar waardering uit voor de autoriteiten voor hun snelle en efficiënte afhandeling van de zaak.  

"We waarderen de hulp van wetshandhaving en de verschillende gerechtelijke systemen", zei Sakdapol. "Onwetendheid over de wet is geen verdediging en we willen iedereen motiveren om actie te ondernemen om dierenmishandeling te stoppen."   

Soi Dog vecht al sinds de oprichting bijna 20 jaar geleden tegen dierenmishandeling, met een bijzondere focus op de Aziatische handel in honden- en kattenvlees in het afgelopen decennium. Met de hulp van een aantal overheids- en particuliere organisaties werd de illegale handel in Thailand in 2014 effectief uitgeroeid, hetzelfde jaar dat de stichting invloedrijk was bij het tot stand brengen van de eerste dierenwelzijnswet van het land. De stichting zit in een commissie die regelmatig bijeenkomt om deze wet in Thailand te herzien en te verbeteren, en blijft strijden voor een einde aan de handel in honden- en kattenvlees in andere Aziatische landen. 

Het voorgaande is een persbericht uitgegeven door de organisatie. De uitspraken, gedachten en meningen van de betrokken organisatie in het persbericht zijn geheel van henzelf.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Steun The Phuket Express in 2023!

Een medische of reisverzekering nodig voor je reis naar Thailand? Wij kunnen helpen!

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.