D-Day arriveert voor geschorste Thaise premier Prayut Chan-O-Cha, zal het Grondwettelijk Hof beslissen dat zijn termijnlimiet is bereikt of niet?

Bangkok, Thailand-

Na wekenlang achter de schermen te hebben nagedacht door het Thaise Constitutionele Hof over een uitdaging door politici van de oppositie aan de Thaise premier Prayut Chan-O-Cha over zijn wettelijke termijnlimiet, is D-Day aangebroken.

TPN-media heeft uitgebreid over deze kwestie geschreven en zal niet de hele saga herhalen maar als je wilt inhalen, klik dan hier.

Kortom, Prayut Chan-O-Cha werd op 24 augustus door het Thaise Grondwettelijk Hof geschorst uit zijn functie als premier in afwachting van hun juridische beslissing over de kwestie van zijn termijnlimiet. Hij bleef echter actief als minister van Defensie.

De oppositie is van mening dat Prayut de grondwettelijke termijn van acht jaar heeft bereikt, nadat hij in 2014 de macht had overgenomen na een militaire staatsgreep.

De zittende regering is echter van mening dat de huidige grondwet pas in 2017 is geratificeerd en officieel is gemaakt in termen van de rol van Prayut, dus naar hun mening geloven ze dat Prayut nog geen acht jaar aan de macht is.

Het Grondwettelijk Hof heeft de afgelopen vijf weken hun beslissing genomen en het publiek en Prayut zullen deze beslissing morgen, 30 september, om 3 uur horen. Prayut zal om veiligheidsredenen de hoorzitting niet persoonlijk bijwonen, hoewel zijn juridische team het vonnis wel zal horen en zal horen vanuit zijn verblijfplaats op een beveiligde militaire basis.

Ondertussen hebben veel activistische en pro-democratische protestgroepen plannen gemaakt om zich rond Bangkok te verzamelen om de beslissing af te wachten, en waarschuwen dat als Prayut niet uit zijn ambt wordt gezet, ze betogingen, marsen en andere protesten zullen houden. Inwoners van Bangkok moeten zich voorbereiden op de mogelijkheid van verkeersvertragingen en -verstoringen.

De Thaise regering heeft gezegd dat veel extra politie zal worden ingeschakeld en dat gebieden zoals het Grondwettelijk Hof als verboden terrein voor bijeenkomsten worden beschouwd, waarbij functionarissen waarschuwen dat technisch gezien het nooddecreet, dat op 1 oktober afloopt, sinds maart 2020 van kracht is om Covid te bestrijden -19, is morgen nog van kracht voor de laatste dag en verbiedt protesten en massabijeenkomsten met aanzienlijke straffen.

TPN zal morgen om 3:XNUMX uur live verslag doen van de uitspraak en de nasleep van wat de beslissing ook mag zijn.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vergeet je niet te abonneren op onze nieuwsbrief en ontvang al ons nieuws in één spamvrije dagelijkse e-mail Klik hier! OF, vul hieronder je e-mailadres in!

Steun The Phuket Express in 2022!

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.