De autoriteiten van Phuket doen een inval in 17 bedrijven die verdacht worden van Russisch eigendom, waarbij Thais als illegale genomineerden worden gebruikt

Phuket, Thailand – Het Central Investigation Bureau (CIB) heeft invallen gedaan bij 17 bedrijven in Phuket vanwege het vermoeden dat Thaise staatsburgers hebben opgetreden als illegale genomineerden voor Russische individuen die ervan worden verdacht de echte ondernemers te zijn.

Het onderzoek werd in gang gezet door meldingen van frauduleuze activiteiten, waarbij verdachten ten onrechte beweerden banden te hebben met de Provinciale Elektriciteitsautoriteit. Slachtoffers zouden zijn gedwongen een applicatie te downloaden waarmee de verdachten controle konden krijgen over hun mobiele telefoons. Vervolgens werd er in totaal ruim 500,000 baht aan geld overgemaakt van de slachtoffers naar de verdachten. Deze onrechtmatig verkregen winsten werden vervolgens via een Russische tussenpersoon omgezet in cryptocurrency, zegt de CIB.

In de loop van hun onderzoek ontdekten agenten dat een Russische hoofdverdachte in een periode van vier maanden, van juli 186 tot november 2023, maar liefst 2023 miljoen baht van zijn bankrekeningen had afgeschreven. De verdachte wordt nu geconfronteerd met beschuldigingen van het witwassen van geld.

Interessant is dat de Russische persoon in het bovenstaande voorbeeld een geldige werkvergunning heeft als werknemer van een in Phuket gevestigd bedrijf. Bij nader onderzoek bleek echter dat dit bedrijf niet echt operationeel was. Het bleek gezamenlijk eigendom te zijn van twee Thaise vrouwen en een Russische vrouw, die deel uitmaakten van een netwerk van 38 andere bedrijven.

Op woensdag 3 april voerden de autoriteiten huiszoekingsbevelen uit tegen de betrokken bedrijven. Twee Thaise vrouwen bekenden hun rol als facilitator bij de registratie van deze entiteiten, die naar verluidt visumdiensten en andere buitenlandergerelateerde zakelijke activiteiten leverden. In werkelijkheid waren deze bedrijven slechts dekmantels, die werden gebruikt om frauduleuze documenten voor buitenlanders te genereren, aldus de CIB.

De verdachten zijn aangehouden en worden nu geconfronteerd met aanklachten in verband met vervalste documentatie en het optreden als genomineerden voor buitenlanders. De Phuket Express heeft afgezien van het vrijgeven van de namen van de Russische verdachten en de betrokken bedrijven, aangezien het onderzoek door de CIB nog gaande is.

Gerelateerde artikelen:

Het Department of Special Investigation (DSI) deed een inval in een accountants- en advocatenkantoor in Chalong omdat het naar verluidt een illegale netwerkgenomineerde was voor buitenlanders met een totale schadevergoeding van honderd miljoen baht.

De Thaise politie onderzoekt autoverhuurbedrijven in het Thalang-district op mogelijke illegale praktijken. Het onderzoek, geleid door politiecommandant van regio 8, luitenant-kolonel Suraphong Thanomjit, concentreert zich op het vermoeden dat buitenlandse ondernemers Thaise burgers zouden kunnen gebruiken als plaatsvervangers om aan de wettelijke eisen te voldoen.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.