Zou Thailand echt een visum in Schengenstijl kunnen invoeren voor delen van Zuidoost-Azië?

De afgelopen dagen heeft de Thaise premier, Srettha Thavisin, duidelijk gemaakt dat hij van plan is plannen na te streven voor een baanbrekend Schengenvisum (maar met enkele grote verschillen, lees verder) voor Thailand en delen van Zuidoost-Azië.

We hebben de oorspronkelijke aankondiging besproken die u hier in ons vorige artikel kunt lezen als u niet bekend bent met het voorstel en het onderwerp voordat we verder gaan met onze gedachten.

Dit voorstel is in veel opzichten ook een zustervoorstel van het plan van de Tourism Authority of Thailand om toeristenvisa voor 90 dagen van alleen Rusland naar veel meer landen te verlengen. zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, zoals we hier in dit artikel hebben besproken.

Het maakt ook deel uit van een algemene strategie van premier Srettha en de vrij nieuwe regering om het toerisme zo gemakkelijk mogelijk te maken en alle potentiële obstakels voor het toerisme weg te nemen, zoals het voorstel om eindelijk af te komen van het impopulaire verbod op de verkoop van alcohol in Thailand in de middag, zoals we hier hebben besproken.

Thailand sloot onlangs ook een deal met China wederzijdse visumvrije toegang mogelijk te maken, in de hoop eventuele obstakels voor Chinese bezoekers om naar Thailand te komen weg te nemen.

Het idee voor een visum in Schengenstijl is niet nieuw en is al eerder besproken, maar er zijn uiteraard veel potentiële obstakels die moeten worden overwonnen om verder te komen met een dergelijk voorstel. Srettha heeft echter de bereidheid daartoe getoond. Hij had onlangs gesprekken met de Laotiaanse autoriteiten over dit onderwerp en met de leider van Cambodja die deze week op bezoek was, verklaarde Srettha tegenover de media dat het gedeelde visumprogramma een belangrijk discussiepunt zou zijn, samen met luchtvervuiling.

Het voorstel, en we willen duidelijk maken dat het slechts een voorstel is en geen garantie of iets dat in steen gebeiteld is, zou ervoor zorgen dat bezoekers aan Thailand ook Cambodja, Myanmar, Laos, Vietnam en Maleisië mogen bezoeken met één visum en één postzegel. In tegenstelling tot Schengen zou de toerist eerst door Thailand moeten gaan als een soort HUB, en zou hij niet hetzelfde gedeelde visum kunnen krijgen door in eerste instantie een van de andere landen binnen te komen. Dit zou ook het leeuwendeel van het werk op Thailand richten voor de veiligheidscontrole van bezoekers, maar zou ook voorkomen dat mensen mogelijk het land met de lichtste inreisbeperkingen kiezen om vervolgens de andere te bezoeken, een veelvoorkomend probleem met het Schengenvisum.

De eerste discussies zijn naar verluidt positief geweest, maar er is nog veel werk aan de winkel en er zijn veel zorgen (vooral rond mogelijk ook Myanmar, waarvan de door de junta geleide regering niet officieel wordt erkend door de meeste andere regeringen en die in wezen verwikkeld is in een burgeroorlog tegen meerdere fronten.)

De reactie van de lezers van TPN Media op onze sociale mediakanalen was vrijwel universeel positief, hoewel sommigen de zorg uitten dat het visum geld zou kunnen kosten en een einde zou kunnen maken aan de gratis toegang tot Thailand. Dit is uiteraard slechts speculatie.

Zou Thailand dit echt kunnen doen en deze visumstijl kunnen invoeren? Ja, en Srettha heeft een achtergrond in het zakenleven en niet in de politiek, waardoor er een prioriteit van wordt gemaakt. Maar zal het gebeuren? Het valt nog te bezien, maar we zullen dit spannende verhaal hier bij TPN-media blijven bespreken. Vertel ons wat u ervan vindt door ons te mailen op [e-mail beveiligd].

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.