Keerpunt voor dierenwelzijn nu Vietnambeoefenaars het gebruik van honden- en kattenvlees in de traditionele geneeskunde aan de kaak stellen

PERSBERICHT:

Leiders van de traditionele geneeskundegemeenschap in Vietnam hebben het gebruik van honden- en kattenvlees voor medicinale doeleinden aan de kaak gesteld, wat een keerpunt markeert voor het dierenwelzijn in het land.

Tijdens een workshop georganiseerd door de professionele afdeling van de Vietnamese Oriental Traditional Medicine Association (VOTMA), dierenwelzijnsorganisatie Soi Dog Foundation International en het bureau voor sociale gedragsverandering Intelligentmedia in Hanoi op 28 september waren beoefenaars het er unaniem over eens dat honden en katten niet mogen worden gebruikt voor de doeleinden van de geneeskunde en dat er een juridisch kader moet worden gecreëerd om deze te beschermen.

Traditionele geneeskundigen beweren al generaties lang dat honden- en kattenvlees, botten en andere lichaamsdelen alles kunnen genezen, van astma tot aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Deze beweringen zijn echter ongegrond gebleken en gebaseerd op onwetenschappelijke veronderstellingen en bijgeloof.

“Honden- en kattenvlees is geen remedie voor bot- en gewrichtsziekten, en er is geen wetenschappelijk bewijs over de functionaliteit van hondenvlees om de seksuele prestaties van mannen te verbeteren, of over kattenbeenmerg voor betere bot- en spiersystemen”, aldus voorzitter van de Vietnam Intensieve Traditionele Geneeskunde Club Ngo Van Duong.

“Ik schrijf of adviseer mijn patiënten nooit honden- en kattenvlees te eten als gezondheidssupplement. In de moderne wereld van vandaag is er een breed scala aan veilige, op de natuur gebaseerde en effectieve traditionele medicijningrediënten en rijke voedselalternatieven die voor iedereen toegankelijk zijn”, voegde hij eraan toe.

Het is gebleken dat de ongereguleerde handel in honden en katten de menselijke gezondheid verre van bevordert, maar consumenten blootstelt aan het risico op parasitaire ziekten zoals trichinellose, bacteriële infecties zoals cholera en het dodelijke rabiësvirus.

“Om ervoor te zorgen dat Vietnam zijn doel van het uitroeien van hondsdolheid in 2030 kan bereiken, is het absoluut noodzakelijk dat we de handel en consumptie van honden- en kattenvlees beëindigen”, zei Rahul Sehgal, directeur van de Soi Dog Foundation International Advocacy tijdens de workshop.

“Alle sectoren in de samenleving moeten een nultolerantiehouding hebben tegenover deze wreedheid; Een dergelijke sterke sociale afwijzing zal de overheid niet alleen aanmoedigen om strengere maatregelen te nemen, maar zal ook het gedrag van handelaars en consumenten beïnvloeden.”

De workshop werd afgesloten met een belofte van VOTMA om af te zien van het gebruik van honden- en kattenvlees in hun praktijken en om hun collega's en patiënten voor te lichten dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de beweerde geneeskrachtige eigenschappen ervan. De aanwezigen riepen ook op tot de introductie van robuuste wetten om een ​​einde te maken aan de handel in honden- en kattenvlees, die momenteel in een juridisch grijs gebied in Vietnam bestaat.

De Soi Dog Foundation heeft lang gevochten voor een einde aan de handel, die jaarlijks het leven kost aan naar schatting vijf miljoen honden en een miljoen katten in Vietnam. In juli nam de stichting deel aan een rondetafelgesprek met de Nationale Vergadering – het machtigste wetgevende orgaan van Vietnam – om een ​​routekaart te bespreken voor het beëindigen van de handel, te beginnen met de hoofdstad Hanoi. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Vietnam dat er op dit regeringsniveau over de handel en consumptie van honden en katten werd gedebatteerd.

“Het partnerschap met de Nationale Assemblee markeerde een cruciale mijlpaal in het onder de aandacht brengen van de kwestie bij de top van de regering, zodat wet- en regelgeving om de handel in honden- en kattenvlees te controleren verder kan worden verbeterd en gehandhaafd”, aldus Rahul.

“We zijn toegewijd aan het ondersteunen van… een veelzijdige aanpak die onderwijs, wetgeving, het bevorderen van alternatieven, culturele verandering en samenwerking omvat die leidt tot een nultolerantie ten aanzien van de consumptie van honden- en kattenvlees.”

Het voorgaande is een persbericht gepubliceerd met volledige toestemming en autorisatie van de organisatie(s) vermeld in het PR-materiaal en TPN-media. De uitspraken, gedachten en meningen van de bij het persbericht betrokken organisatie zijn geheel van henzelf en hoeven niet per se die van TPN media en haar medewerkers weer te geven.
Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.