De politie arresteert artefactplunderaars en neemt ongeveer 1,000 relikwieën in beslag

PERSBERICHT:

De politie heeft in samenwerking met de afdeling Schone Kunsten drie verdachten gearresteerd die betrokken waren bij het plunderen van artefacten uit meerdere archeologische vindplaatsen. Tijdens een gecoördineerde operatie werden ongeveer 1,000 stukken – sommige meer dan een millennium oud – in beslag genomen.

Uit het onderzoek kwam een ​​tweeledige bende naar voren die gespecialiseerd was in deze illegale handel: de ene groep was verantwoordelijk voor de opgravingen en de andere voor de verkoop van de spullen. De relikwieën, waaronder bronzen sculpturen, tatoeagesets, zilveren munten, kaurischelpen en sieraden, werden verkocht via Facebook-berichten.

De undercoverpolitie had eerder spullen van de verdachten gekocht en deze ter verificatie aan de afdeling Schone Kunsten voorgelegd. Eenmaal bevestigd als historische artefacten, werden arrestatiebevelen uitgevaardigd, wat leidde tot invallen op negen locaties in Chiang Mai, Lampang, Phayao en Sukhothai.

De verdachten zijn beschuldigd van het illegale bezit en de verkoop van historische artefacten, en de politie zet haar onderzoek voort om nog meer daders te identificeren.

Directeur-generaal van de afdeling Schone Kunsten, Phanombut Chantharachot, dringt er bij het publiek op aan om vermoedelijke historische artefacten te melden aan het Ministerie van Cultuur of de afdeling Schone Kunsten. Ontdekkers worden na verificatie gecompenseerd met een derde van de waarde van het artefact.

De afdeling zal ook samenwerken met de politie om het bewustzijn te vergroten over het belang van het behoud van het culturele erfgoed van Thailand en de wetten die het beschermen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.