Kabinet keurt proef met opium en paddo's voor medicijnen goed

PERSBERICHT:

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor een ontwerp van koninklijk besluit dat de teelt van opium en paddo's voor medicinaal gebruik bij wijze van proef toestaat.

Het voorstel, ingediend door het ministerie van Justitie, kreeg unanieme steun van belangrijke overheidsinstanties, waaronder het ministerie van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie, het ministerie van Binnenlandse Zaken, het bureau van de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling en de Koninklijke Thaise Politie.

Het ontwerpbesluit zal, na bekendmaking in de Koninklijke Staatscourant, de start van dit ambitieuze project inluiden. Het decreet is zorgvuldig beoordeeld door de Raad van State, een adviesorgaan voor juridische zaken, en is bedoeld om innovatie te bevorderen en de afhankelijkheid van het land van geïmporteerde morfine en antidepressiva te verminderen.

Onder de nieuwe verordening zal het International Narcotics Control College, gelegen in het Chiang Saen-district van Chiang Rai, toestemming krijgen om opium voor medicinale doeleinden te verbouwen. Dit college, onder toezicht van het Office of Narcotics Control Board, zal de extractie van morfine door de Government Pharmaceutical Organization in hun laboratoria in Bangkok en Pathum Thani vergemakkelijken.

Het decreet heeft ook tot doel de groei van paddo's mogelijk te maken in aangewezen universiteiten en onderwijsinstellingen in vier regio's van Thailand. Instellingen die voor het project zijn goedgekeurd, zijn degenen die klaar worden geacht om aan experimentele projecten te beginnen om antidepressiva te maken uit de extracten van paddo's.

Paddo's bevatten essentiële verbindingen, psilocybine en psilocine, die een veelbelovend potentieel hebben voor het ontwikkelen van antidepressiva. Thailand is getuige geweest van een aanzienlijke stijging van het aantal diagnoses van depressie, met ongeveer 1.76 miljoen geregistreerde gevallen tussen 2015 en 2020.

Experts zeiden dat het initiatief naar verwachting de weg zal effenen voor een kosteneffectieve binnenlandse productie van deze cruciale medicijnen, waardoor het land een aanzienlijk bedrag kan besparen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.