Opinie Redactie: Nee, het is geen tijd om je zorgen te maken over veranderingen in het Thaise pensioenvisum….Nog niet

Bangkok, Thailand-

Van al onze verhalen van de afgelopen week veroorzaakte één bepaald verhaal, eigenlijk slechts een klein deel van het totale verhaal, schokgolven door de gepensioneerde ex-pat-gemeenschap en werd de geruchtenmolen in brand gestoken.

We verwijzen naar dit artikel over het harde optreden van de Thaise politie tegen buitenlandse criminele motorclubs nadat was ontdekt dat de hoofdverdachte van de brutale moord op en het uiteenvallen van een Duitse zakenman in Pattaya naar verluidt een prominent lid was van een van deze clubs.

Het is niet het harde optreden tegen motorclubs dat veel van onze lezers van streek maakte en verontrustte, wat leidde tot verschillende e-mails en berichten, maar een verklaring in het artikel toegeschreven aan plaatsvervangend hoofd van de nationale politie, generaal Surachate Hakparn, misschien wel de meest bekende politie officier in Thailand en voormalig hoofd van de Thaise immigratiedienst.

De verklaring en het fragment dat veel lezers schokte, staat hieronder:

Plaatsvervangend hoofd van de nationale politie, generaal Surachate Hakparn, verklaarde dat de bendeleden de voorkeur geven aan Thailand vanwege het gebrek aan strikte wetshandhaving en corrupte ambtenaren.

Hij haalde de achterhaalde immigratiewet uit 1979 aan, die het voor buitenlanders boven de 50 mogelijk maakt om alleen gemakkelijk in Thailand te wonen als ze 800,000 baht op hun bankrekening hebben staan ​​of een bewijs van inkomen met een maandsalaris van niet minder dan 65,000 baht.

Dit was meestal ook het geval met de verdachten van de moord op Mack.

Vanwege het bestaan ​​van deze gevaarlijke bendes voelen bewuste buitenlandse toeristen zich ontmoedigd om Pattaya te bezoeken of te investeren in de oostkust, wat enorme schade toebrengt aan het land, zei Pol Gen Surachate.

De RTP moet dus het vertrouwen van toeristen terugwinnen door niet alleen deze bendes uit te roeien, maar ook enkele Thaise functionarissen die hen clandestien helpen.

Als onderdeel van de inspanningen beloofde Pol Gen Surachate dat hij een wijziging van de immigratiewet zou voorstellen, met name met betrekking tot verlenging van het visum voor pensionering, via de politiechef zodra een nieuwe regering aantreedt. Dit is bedoeld om slechte mensen eruit te filteren en de wet echt nuttig te maken voor investeerders of iemand die onschuldig in Thailand wil wonen.

Wij hier bij TPN media wilden deze verklaringen nader bekijken nadat we de afgelopen week of zo veel individuele opmerkingen en berichten probeerden te beantwoorden.

Ten eerste, als een persoon met grote invloed bij zowel de Royal Thai Immigration als de Royal Thai Police, is het het beste om te luisteren wanneer meneer Hakparn spreekt. Hij staat bekend om zijn vele hervormingen en veranderingen, waarvan velen toegegeven impopulair zijn voor buitenlanders, toen hij de leiding had over de Thaise immigratie.

Ten tweede is er momenteel niets in steen gebeiteld. Dit is niet zo dat de heer Hakparn simpelweg zegt dat we de eisen verhogen en zelf de beslissing neemt. Het zal veel discussie vergen van het Parlement en relevante agentschappen. Ja, sommige programma's zoals Thailand Elite veranderen hun vereisten individueel, maar ze worden in wezen volledig beheerd door de Thailand Tourism Authority en worden gerund als een bedrijf met één aandeelhouder, niet als een overheidsplan. We gaan niet veel ingaan op de Elite-veranderingen die ook de kosten aanzienlijk lijken te verhogen, aangezien deze veranderingen een veel kleinere groep mensen treffen dan algemene veranderingen in het visum voor pensionering.

Ten derde heeft Thailand momenteel alleen een regering in lopende zaken. Sinds de verkiezingen in mei zijn er aanhoudende drama's en problemen bij het vormen van een nieuwe regering en het lijkt erop dat er bijna elke dag weer een juridische uitdaging of vertraging is. zoals deze die we hier onlangs behandelden. Het komt erop neer dat er momenteel geen Thaise premier is en zelfs als deze eenmaal is gekozen, zal het enige tijd duren om de nieuwe regering te vormen, de ministers op hun plaats te krijgen en de prioriteiten op elkaar af te stemmen.

Is dit iets om in de gaten te houden onderweg? Ja zeker. Maar je zorgen maken en focussen op ongegronde speculaties en voorstellen die momenteel alleen maar praten zijn zonder dat er concrete wijzigingen aan de regering worden voorgesteld, zal je alleen maar meer stress bezorgen.

TPN-media zal zeker op de hoogte blijven van dit onderwerp en concrete voorstellen en verklaringen van relevante functionarissen met betrekking tot visa en pensioneringsvisa blijven communiceren. We zullen er ook voor zorgen, als een redelijk goed gelezen publicatie in zowel het Thais als het Engels, dat de standpunten van onze lezers duidelijk worden gemaakt aan besluitvormers.

Voor nu echter, adem een ​​beetje... eventuele veranderingen zijn naar mijn mening ten minste zes maanden uit en waarschijnlijker een jaar. (Nogmaals de elite niet meegerekend, die in wezen een particulier bedrijf is dat eigendom is van de toerismeautoriteit en die hun eigen onafhankelijke beslissingen kan nemen.)

Prettig weekend iedereen.

Adam Judd

Mede-eigenaar, TPN Media.

Augustus 5th, 2023

Foto's tonen appartementen en uitzichten waarop gepensioneerde ex-pats naar Pattaya verhuizen.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.