Een nadere blik op de boeddhistische vastentijd en Dharmadag in Thailand

Thailand -

Elke midzomer in Thailand, meestal juli of augustus, is het begin van de boeddhistische vastentijd, of Vassa. De exacte datum is de eerste dag van de afnemende maan van de achtste maanmaand.

Voor veel toeristen betekent het gewoon geen alcoholverkoop en als ze hun onderzoek niet hebben gedaan, kan het meerdere dagen barsluitingen en geen feesten op vakantie betekenen. Maar zoals te verwachten is het veel meer, vooral in een boeddhistisch land als Thailand, waar naar schatting 95% van de bevolking boeddhist is.

De tweedaagse religieuze periode begint met Asarnha Bucha Day en het begin van de boeddhistische vastentijd. Het wordt dit jaar, 2023, jaarlijks gevierd op 1 en 2 augustus, met data die elk jaar variëren op basis van astrologische patronen. Deze veelbelovende gelegenheid, ook bekend als Dharmadag, herdenkt de eerste preek van Lord Buddha, bekend als de "Dhammacakkappavattana Sutta", aan zijn eerste vijf discipelen na het bereiken van de verlichting. Bij deze gelegenheid bezoeken vrome boeddhisten tempels om verdiensten te verrichten, deel te nemen aan kaarslicht processies rond de hoofdkapel en luister naar preken van monniken. De dag is van immens spiritueel belang omdat het het begin symboliseert van Boeddha's leer en de oprichting van de boeddhistische kloosterorde (Sangha).

Bovendien is op deze twee dagen de verkoop van alcohol verboden. Ook alle overheidskantoren en filialen van de belangrijkste banken zijn gesloten. Dit omvat Thaise immigratie.

Wan Khao Phansa, of boeddhistische vastendag, is het begin van de periode van drie maanden tijdens het regenseizoen waarin monniken verplicht zijn op een bepaalde plaats te blijven, zoals een klooster of tempelterrein. Hier zullen ze mediteren, bidden, studeren en andere jonge monniken onderwijzen. Vroeger mochten monniken de tempel niet eens verlaten, maar tegenwoordig reizen de meeste monniken in deze periode gewoon niet. Overdag zie je ze nog wel buiten.

Historisch gezien komt dit omdat monniken gedurende deze tijd onbeweeglijk in een tempel begonnen te blijven omdat ze wilden voorkomen dat ze insecten doodden en landbouwgrond beschadigden. Blijkbaar trokken reizende monniken door velden en vernietigden zo de gewassen van dorpelingen en boeren. Nadat Boeddha hiervan lucht had gekregen, besloot hij dat monniken gedurende deze drie maanden in hun tempels moesten blijven om te voorkomen dat ze gewassen beschadigden, insecten pijn deden of zichzelf verwondden tijdens het regenseizoen.

Dat gezegd hebbende, de traditie dateert eigenlijk van vóór Boeddha, aangezien vroege monniken van verschillende religies in India een lange traditie hadden om niet te reizen in het regenseizoen om schade aan gewassen of schadelijke insecten te voorkomen.

Veel mensen bezoeken tempels in heel Thailand om grote kaarsen aan te bieden aan monniken. Thaise mensen doen dit om twee redenen. De eerste is dat monniken ooit kaarsen gebruikten om in het donker te studeren. De tweede reden is dat mensen geloofden dat het aanbieden van een kaars in ruil daarvoor hun eigen toekomst een mooie toekomst zou maken van kracht en een lang leven. Gedurende deze tijd zullen mensen ook grote gele gewaden aanbieden aan de monniken.

Deze drie maanden zijn ook een populaire tijd voor Thaise jongens en mannen om tot monnik gewijd te worden. Hoewel velen niet als monnik zullen leven, doorlopen ze dit proces om aan de verwachtingen van hun familie te voldoen.

Net als op veel andere feestdagen in Thailand wordt er tijdens Wan Khao Phansa geen alcohol geschonken of verkocht. Sommige Thais zullen, om hun toewijding aan het boeddhisme te tonen, tijdens deze periode van drie maanden volledig stoppen met drinken. Anderen zullen zich ook onthouden van tabak of vlees eten. Sommigen zullen ook stoppen met alle seksuele activiteiten of relaties.

Hoe dan ook, dit is een heel speciale tijd van het jaar voor vrome boeddhisten en iemand die reist of tijd doorbrengt in een boeddhistisch land, moet dat respecteren.

Heb een veilige en prettige vakantie van TPN Media Thailand!

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya Unplugged, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.