Pheu Thai Party kijkt naar alle opties om nieuwe Thaise regering te vormen

nationaal —

De Pheu Thai-partij onderhandelt momenteel met partijen buiten de bestaande coalitie in een poging een regering te vormen als leider in plaats van de Move Forward-partij.

Pheu Thai-leider Chonlanan Srikaew onthulde op zaterdag 22 juli 2023 dat de partij mogelijke partnerschappen besprak met de Bhumjaithai-partij en de Chart Thai Pattana-partij om zich aan te sluiten bij de 8-partijencoalitie.

De Bhumjaithai-partij, geleid door Anutin Charnvirakul, de belangrijkste voorstander van de legalisering van marihuana, werd derde bij de verkiezingen van 14 mei in Thailand en heeft momenteel 71 parlementsleden, terwijl de Chart Thai Pattana-partij, een van de kleine oppositiepartijen, 10 parlementsleden heeft.

Na de onderhandelingen drongen zowel Bhumjaithai als Chart Thai Pattana erop aan dat ze zich niet bij een coalitie zouden aansluiten zolang de Move Forward Party er deel van uitmaakt, daarbij verwijzend naar hun bezorgdheid over het voornemen van de partij om de majesteitsschenniswet te wijzigen, volgens Chonlan.

De Pheu Thai-leider voegde eraan toe dat hij ook in gesprek is met de Ruam Thai Sang Chart Party en de Palang Pracharath Party, die beiden ook bevestigden dat ze zich niet zullen aansluiten bij de coalitie met Move Forward erin, aangezien ze ook sterk gekant zijn tegen eventuele wijzigingen in de wet op majesteitsschennis.

Ruam Thai Sang Chart, die de huidige interim-premier en voormalig staatsgreepleider generaal Prayut Chan-o-cha als premier steunde, kondigde ook aan dat ze niet zullen stemmen op de premier-kandidaat van Pheu Thai in de komende ronde van de premier-stemming op 27 juli, zolang Pheu Thai nog steeds een bondgenootschap sluit met Move Forward.

In deze situatie suggereerden sommige Thaise analisten en politici dat Move Forward zou moeten worden opgeofferd en uit de coalitie zou moeten worden gestuiterd om in de oppositie te komen, maar Move Forward reageerde tot nu toe dat de 8-partijencoalitie zich zou moeten concentreren op het helpen van elkaar bij het oplossen van de problemen in plaats van het te dwingen om op te offeren.

De coalitie, die nu geleid wordt door Pheu Thai, heeft 312 stemmen, maar heeft minimaal 375 stemmen van het gezamenlijke parlement nodig om een ​​regering te vormen.

De Move Forward Party won de stemmen en de meeste zetels bij de recente Thaise verkiezingen, maar dankzij de onvermurwbare tegenstand van door de militaire junta aangestelde senatoren en het conservatieve establishment ze waren niet in staat om een ​​regering te vormen met hun leider Pita aan het roer.

Dit heeft de Move Forward-aanhangers in het hele land verontwaardigd, die hebben gevraagd om te mobiliseren en te protesteren tegen de door de junta aangestelde senatoren. maar tot nu toe waren de protesten vrij klein, waarschijnlijk omdat veel aanhangers van pro-democratie zichzelf identificeren als aanhangers van Pheu Thai en willen afwachten of ze met succes een regering kunnen vormen.

De meest waarschijnlijke kandidaat om premier te worden naar het Parlement voor het stemmen van Pheu Thai zal Srettha Thavisin zijn, die we hier profileren.

De volgende stemming van de premier van het parlement is gepland voor donderdag 27 juli 2023.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Inschrijven
Adam Judd
De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/