Thais parlement kiest met succes voorzitter van het Huis

nationaal —

Wan Muhamad Noor Matha van de Prachachart-partij is gekozen unaniem om de House Speaker van het Thaise parlement te worden.

Op dinsdag 4 juli kwamen de 500 leden van de Tweede Kamer bijeen in de Tweede Kamer om de huisvoorzitter en de twee vice-voorzitters te kiezen. Het Parlement was de avond ervoor officieel geopend door Zijne Koninklijke Majesteit de Koning en Hare Koninklijke Majesteit de Koningin.

Na een lange periode van gekibbel tussen de twee belangrijkste regeringscoalitiepartners Move Forward en Pheu Thai, kwamen de twee uiteindelijk tot een akkoord dat ze op Wan Muhamad zouden stemmen als de belangrijkste House Speaker. Dit werd gedaan als een compromis, aangezien geen van beide partijen aanvankelijk zou toegeven dat hun eigen kandidaat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zou zijn, een belangrijke rol die verantwoordelijk is voor het doorvoeren van wetgeving in het parlement.

Wan Muhamad was eerder huisspreker en is een van de meest prominente moslimpolitici in Thailand, oorspronkelijk afkomstig uit Yala in het diepe zuiden bij Maleisië. Hij is 79 jaar oud, geboren op 11 mei 1944, en heeft een geschiedenis van eerlijk en onpartijdig zijn. Daarom kwamen alle partijen uiteindelijk overeen om hem te nomineren om de bijna zeven weken durende discussie op te lossen over wie de rol van House Speaker zou spelen.

Als gevolg hiervan is Wan Muhamad geselecteerd als de nieuwe House Speaker nadat hij zonder tegenstand had gelopen. Later bedankte hij het parlement op zijn Facebook-account door te zeggen: "Ik zal mijn taken politiek neutraal vervullen en me nederig houden aan de instructies van Zijne Majesteit de Koning, zoals verleend aan de leden van het 26e parlement op 3 juli."

Wan Muhamad is een van de oprichters van de Wahdah-groep, een kleine lobby van moslimpolitici uit het zuiden van Thailand. Hij is al tientallen jaren betrokken bij de Thaise politiek en bekleedde ook rollen als vicepremier, minister van Binnenlandse Zaken, Ministerie van Transport en andere prominente rollen. Veel van deze waren onder de regering van de nu verbannen en controversiële voormalige premier Thaksin Shinawatra.

Hij wordt gezien als een fervent voorstander van democratie, vooral in de afgelopen jaren, en werd geprezen om zijn recente uitspraken tegen staatsgrepen en de afgelopen negen jaar van in wezen militaire controle door de Junta, oorspronkelijk geleid door een staatsgreep door waarnemend premier Prayut Chan-O-Cha.

De volgende stap nadat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden is gekozen, is het vastleggen van een datum in het parlement voor de stemming voor de premier, wat zeker iets is om in de gaten te houden en een gebeurtenis die we hier bij TPN-media de komende weken nauwlettend zullen volgen. Het is mogelijk om op of rond 13 juli te gebeuren.

Op het moment van ter perse gaan om 1:00 uur zijn de stemmen voor de plaatsvervangende huisvoorzitters momenteel aan de gang en zullen worden bijgewerkt wanneer ze zijn voltooid.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.