Vaarwel nooddecreet en centrum voor Covid-19 Situatieadministratie, een tijdperk komt ten einde in Thailand

Thailand-

Na meer dan twee en een half jaar komt er een einde aan een tijdperk dat voor veel mensen zeer onaangenaam was en levensveranderend in Thailand.

Na vandaag, 30 september, wordt het nooddecreet ter bestrijding van Covid-19, dat in maart 2020 van kracht werd, opgeheven. Bovendien zal het Centrum voor Covid-19 Situatieadministratie of CCSA dat de regels en voorschriften heeft behandeld tijdens het Covid-tijdperk en alle administratie heeft gecentraliseerd, worden opgeheven.

Vrijwel alle resterende Covid-maatregelen, zoals willekeurige controles om te zien of iemand is ingeënt of covid heeft bij het binnenkomen van Thailand, komen te vervallen. Ja, maskers worden nog steeds aanbevolen en sommige locaties en diensten op basis van het bedrijf kunnen ze nog steeds nodig hebben, maar het mandaat is al maanden ingetrokken en het is nu vooral een persoonlijke beslissing of iemand een masker wil dragen.

De taken van de CCSA zullen worden verplaatst naar het ministerie van Volksgezondheid, dat Covid-19 ook heeft gedegradeerd tot een ziekte die wordt gecontroleerd, vergelijkbaar met veel regelmatig voorkomende ziekten en aandoeningen in Thailand. In een teken van veranderende tijden zijn zelfs sommige Thaise media gestopt met het publiceren van dagelijkse Covid-19-statistieken, Engelstalige media, waaronder wij, in Thailand zijn meestal maanden geleden gestopt na aanhoudende negatieve feedback van lezers.

Covid is natuurlijk nog niet voorbij, in sommige delen van de wereld nemen zelfs het aantal gevallen toe, en het is nog steeds een reële bedreiging, vooral voor degenen die kwetsbaar zijn of ouderen, maar Thailand heeft duidelijk de beslissing genomen om vooruit te gaan en volledig deel te nemen aan het verbrijzelde toerisme industrie in het bijzonder, in het besef dat Covid waarschijnlijk altijd bij ons zal zijn. Een snelle blik op Twitter laat zien dat niet iedereen het eens is met beslissingen om de voorzorgsmaatregelen te verlagen, wat wel te begrijpen is.

De afgelopen twee jaar was voor veel mensen een ellendige tijd. Vooral Pattaya en Phuket zagen bijna hun hele economie op pauze staan ​​voor een groot deel van de hele pandemie, omdat het bijna volledig afhankelijk is van toerisme. Rijen van duizenden mensen in liefdadigheidslijnen voor voedsel tijdens het hoogtepunt van de sluitingen van bijna elk bedrijf, behalve essentiële kruideniers en markten vorig jaar, zullen de herinneringen van veel mensen nog lang blijven achtervolgen.

Dat gezegd hebbende, wilden we ook zeggen dat de CCSA in het bijzonder, met name Dr. Taweesin Visanuyothin en Natapanu Bangkok (op Twitter) het publiek tijdens de pandemie op de hoogte en bewust hielden en zich ook intens bewust waren van de impact die hun beslissingen hadden, met Dr. Taweesin toonde bij een aantal gelegenheden ware emotie en empathie voor de camera aan degenen wiens bedrijven en levensonderhoud werden stilgelegd door covid-beperkingen en -mandaten. Velen hebben hen bedankt voor hun harde werk in een meestal ondankbare baan, en wij ook.

Er zullen in de toekomst meer uitdagingen en meer hindernissen zijn, maar laten we voor nu afscheid nemen van het tijdperk van nooddecreten en kijken wat de toekomst in petto heeft. Het nooddecreet was voortdurend een polariserend item, waarbij critici zeiden dat het werd gebruikt om protesten en anti-regeringsactivisten het zwijgen op te leggen. De regering handhaafde echter strikt haar standpunt dat het alleen nodig was om de Covid-19-pandemie onder controle te krijgen. Ongeacht iemands persoonlijke mening over het decreet, het wordt vanavond eindelijk afgesloten.

Hier is de toekomst, wat het ook mag brengen.

Adam Judd, TPN

Nee Meechukhun
National News Writer bij The Pattaya News van september 2020 tot oktober 2022. Nop is geboren en getogen in Bangkok en vertelt graag verhalen over haar geboortestad door middel van haar woorden en foto's. Haar educatieve ervaring in de Verenigde Staten en haar passie voor journalistiek hebben haar oprechte interesse in de samenleving, politiek, onderwijs, cultuur en kunst gevormd.