Redactioneel: Wat is de toekomst voor de Thaise politiek na de uitspraak van het Grondwettelijk Hof over de schorsing van de premier van Prayut?

Nationaal –

De uitspraak van het Thaise Grondwettelijk Hof over de schorsing van generaal Prayut Chan-O'Cha als premier op woensdag was een onverwachte wending voor de Thaise politiek, aangezien premier Prayut schijnbaar onwankelbare macht had als de leider van het land en bovendien de rechters in het quorum werd door de premier zelf benoemd.

Het besluit is met onmiddellijke ingang in werking getreden. Prayut sprak later via de woordvoerder van de regering en erkende de beslissing van de rechtbank en is bereid af te treden als premier van het land. Desondanks bekleedt hij nog steeds een politieke functie als minister van Defensie, waardoor hij kabinets- en ministerievergaderingen kan bijwonen.

Volgens de wet zal vice-premier Prawit Wongsuwan dienen als waarnemend premier totdat de rechtbank uitspraak heeft gedaan over de controverse over de achtjarige ambtstermijn van Prayut. De exacte tijd voor de arbitrage is discutabel, het kan ongeveer een week, een maand of zelfs twee maanden duren.

Na zijn pensionering als opperbevelhebber van het Koninklijke Thaise leger, stapte generaal Prawit Wongsuwan op 20 december 2008 voor het eerst in de Thaise politiek als minister van Defensie in de regering van voormalig premier Abhisit Vejjajiva.

Hij werd benoemd tot vice-premier, minister van Defensie en vice-premier van de Nationale Raad voor Vrede en Orde (NCPO) - de militaire junta die over Thailand regeerde tussen de Thaise staatsgreep van 2014 tegen de Yingluck Shinawatra-regering op 22 mei 2014 en 10 juli 2019 – terwijl generaal Prayut Chan-O'Cha de premier en de leider van de militaire juntagroep was.

Prawit werd waarschijnlijk voor het eerst erkend in de internationale media voor zijn controverse over 'horloges' in december 2017 nadat hij werd betrapt op het dragen van een horloge van 3.6 miljoen baht terwijl hij groepsfoto's maakte met de ministers in het Government House.

Hij vertelde de National Anti-Corruption Commission (NACC) tijdens het onderzoek naar zijn beschuldigingen van valse activaverklaringen in 2014 dat hij 21 luxueuze horloges had geleend van zijn goede vriend, die stierf nadat hij hem horloges had uitgeleend, en ze allemaal aan zijn familie had teruggegeven. .

De NACC oordeelde later dat Prawit niet van plan was een dergelijke valse verklaring af te leggen, hem vrij te spreken van zijn beschuldigingen van corruptie en aan te blijven als vice-premier.

Hoewel Prayut werd bevolen om zijn positie te verlaten, zoals geëist door pro-democratische aanhangers en demonstranten, kan de zaak nog niet worden geregeld zolang het vonnis van het Grondwettelijk Hof definitief is. De vraag is hoe het Hof de exacte datum van het achtjarige ambtstermijn van Prayut zal rechtvaardigen?

Als het Hof oordeelde dat de eindterm in 2022 was (de dag dat hij tijdens de staatsgreep door wijlen koning Rama IX werd benoemd), betekent dit dat Prayut voorgoed werd afgezet en dat Prawit in zijn positie als waarnemend premier zou blijven tot de volgende verkiezing.

Als het Hof oordeelde dat de eindterm in 2025 of 2027 was (op basis van de nieuwe gewijzigde grondwet die werd ingevoerd nadat hij de junta-premier werd of toen hij in 2019 tot premier werd gekozen), dan zou Prayut terugkeren als premier en in de positie tot de volgende verkiezingen.

Verkiezingen zijn waarschijnlijk in maart 2023, maar zijn nog niet afgerond.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, Het Pattaya Nieuws, eigendom van ons moederbedrijf TPN media. 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Een Covid-19-verzekering nodig voor uw volgende reis naar Thailand? Klik hier.

Volg ons op Facebook

Ga met ons mee op LINE voor het verbreken van waarschuwingen!

Nee Meechukhun
National News Writer bij The Pattaya News van september 2020 tot oktober 2022. Nop is geboren en getogen in Bangkok en vertelt graag verhalen over haar geboortestad door middel van haar woorden en foto's. Haar educatieve ervaring in de Verenigde Staten en haar passie voor journalistiek hebben haar oprechte interesse in de samenleving, politiek, onderwijs, cultuur en kunst gevormd.