Nooddecreet is niet in strijd met grondwettelijk recht, zegt de Thaise rechtbank

Nationaal –

Het Grondwettelijk Hof heeft gestemd dat het “Noodbesluit” niet in strijd is met de Grondwet.

De stemming volgde op een bezwaar van de pro-democratische activist Piyarat “Toto” Chongthep, die het Grondwettelijk Hof verzocht te onderzoeken of artikel 9, lid 2 en artikel 11, lid 6, van het Nooddecreet in strijd zijn met artikel 32 van de Grondwet.

Het Grondwettelijk Hof kwam vervolgens op woensdag 1 juni bijeen om de zaak te bespreken. Het Hof heeft met een meerderheid van 8 tegen 1 geoordeeld dat artikel 9, dat grote bijeenkomsten verbood, en artikel 11, dat de minister-president de bevoegdheid verleent om met spoed het verbod te bevelen van alle handelingen die een bedreiging kunnen vormen voor de veiligheid van de staat of het volk, zijn niet in strijd met artikel 26 van de Grondwet.

Het Noodbesluit is sinds begin 2020 van kracht en werd onlangs verlengd tot ten minste eind juli van dit jaar, ondanks hevige kritiek op sociale media. De Thaise regering zegt dat het decreet nog steeds nodig is om Covid-19 onder controle te krijgen, maar critici beweren dat het wordt gebruikt om mogelijke pro-democratische protesten en bijeenkomsten te stoppen. De Thaise regering ontkent deze bewering.

De heer Adam Judd is sinds december 2017 mede-eigenaar van TPN media. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij heeft ongeveer acht jaar in Pattaya gewoond als een fulltime inwoner, is lokaal bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/