Nooddecreet is niet in strijd met grondwettelijk recht, zegt de Thaise rechtbank

Nationaal –

Het Grondwettelijk Hof heeft bepaald dat het “Noodbesluit” niet in strijd is met de Grondwet.

De stemming volgde op een bezwaar van pro-democratische activist Piyarat "Toto" Chongthep die het Grondwettelijk Hof verzocht om te overwegen of artikel 9 (2) en artikel 11 (6) van het nooddecreet niet in overeenstemming zijn met artikel 32 van de grondwet.

Het Grondwettelijk Hof kwam vervolgens op woensdag 1 juni bijeen om de zaak te bespreken. Het Hof heeft met een meerderheid van 8 tegen 1 geoordeeld dat artikel 9, dat grote bijeenkomsten verbood, en artikel 11, dat de minister-president de bevoegdheid verleende om met spoed een verbod te gelasten op acties die een bedreiging zouden kunnen vormen voor de veiligheid van de staat of het volk, indien nodig, zijn niet in strijd met artikel 26 van de Grondwet.

Sinds begin 2020 is het Noodbesluit van kracht en werd onlangs verlengd tot in ieder geval eind juli van dit jaar ondanks hevige kritiek op sociale media. De Thaise regering zegt dat het decreet nog steeds nodig is om Covid-19 onder controle te krijgen, maar critici beweren dat het wordt gebruikt om mogelijke pro-democratische protesten en bijeenkomsten te stoppen. De Thaise regering ontkent deze bewering.

De heer Adam Judd is de mede-eigenaar van TPN media sinds december 2017. Hij komt oorspronkelijk uit Washington DC, Amerika. Zijn achtergrond ligt in HR en Operations en schrijft al tien jaar over nieuws en Thailand. Hij woont al ongeveer negen jaar in Pattaya als fulltime inwoner, is lokaal goed bekend en bezoekt het land al meer dan tien jaar als een regelmatige bezoeker. Zijn volledige contactgegevens, inclusief contactgegevens van het kantoor, zijn te vinden op onze contactpagina hieronder. Verhalen graag mailen [e-mail beveiligd] Over ons: https://thephuketexpress.com/about-us/ Neem contact met ons op: https://thephuketexpress.com/contact-us/