PERSBERICHT:
De stille moordenaar: dagelijks sterven ruim 100 kinderen onder de vijf jaar aan luchtvervuiling in Oost-Azië en de Stille Oceaan.
Nieuwe analyse van UNICEF onthult de verbijsterende impact van giftige lucht op miljoenen kinderen en roept op tot onmiddellijke actie om hun gezondheid en toekomst te beschermen
Bangkok, 6 februari 2025 – Terwijl de hoofdstad van Thailand, Bangkok, worstelt met ongezonde niveaus van luchtvervuiling, wat leidt tot schoolsluitingen en wijdverbreide gezondheidsproblemen, werpt de nieuwste analyse van UNICEF licht op de verwoestende impact van giftige lucht op kinderen in Oost-Azië en de Stille Oceaan. Luchtvervuiling, die in veel delen van de regio piekt tijdens het droge seizoen van nu tot april, wordt in verband gebracht met meer dan 100 sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar per dag.
Uit de analyse blijkt dat alle kinderen in Oost-Azië en de Stille Oceaan – in totaal 500 miljoen kinderen – in landen leven met ongezonde niveaus van luchtvervuiling. Luchtvervuiling in huishoudens, veroorzaakt door vaste brandstoffen die worden gebruikt voor koken en verwarmen, is gekoppeld aan meer dan de helft van alle sterfgevallen door luchtvervuiling bij kinderen jonger dan vijf jaar. Ondertussen leven 325 miljoen kinderen in landen waar de gemiddelde jaarlijkse niveaus van fijnstof (PM2.5) de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met meer dan vijf keer overschrijden, en 373 miljoen leven in landen met ongezonde niveaus van stikstofdioxide (NO₂). Bovendien leeft 91 procent van de kinderen in de regio – 453 miljoen – in landen waar de ozonvervuiling de richtlijnen van de WHO overschrijdt. Bijna de helft van de PM2.5 in landen met de hoogste niveaus van deze vervuilende stof, kwam van de verbranding van fossiele brandstoffen, biomassabrandstof en landbouwafval, die ook de broeikasgassen genereren die klimaatverandering aanjagen.
“Elke ademhaling telt, maar voor te veel kinderen kan elke ademhaling schadelijk zijn,” zei June Kunugi, UNICEF Regionaal Directeur voor Oost-Azië en de Pacific. “De lucht die ze inademen, op een moment dat hun lichaam en geest nog in ontwikkeling zijn, bevat te vaak ongezonde hoeveelheden vervuiling die hun groei kunnen belemmeren, hun longen kunnen schaden en hun cognitieve ontwikkeling kunnen belemmeren.”
Luchtvervuiling wordt in verband gebracht met bijna één op de vier sterfgevallen van kinderen onder de vijf jaar in Oost-Azië en de Stille Oceaan, en kan elke fase van het leven van een kind beïnvloeden. Het begint in de baarmoeder met risico's op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. De schade zet zich voort tot in de vroege kindertijd, aangezien jonge kinderen sneller ademen en dichter bij vervuilende stoffen op grondniveau zijn, zoals uitlaatgassen van voertuigen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor astma, longschade en ontwikkelingsachterstanden. De dreiging is vaak groter voor kinderen met een laag inkomen die in de buurt van fabrieken of snelwegen wonen, waar de blootstelling aan vervuiling hoger is. Na verloop van tijd kan luchtvervuiling in stilte chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten aanwakkeren, waardoor de toekomst van kinderen in gevaar komt.
De tol van luchtvervuiling gaat veel verder dan de gezondheid van kinderen: het legt een druk op toch al overbelaste zorgsystemen, drijft de kosten op en verstoort het leren en de productiviteit. Schoolverzuim door ziekte, een belemmerde ontwikkeling van de hersenen en het risico op schoolsluitingen beperken het potentieel van kinderen, terwijl ouders die voor zieke kinderen zorgen, inkomsten verliezen. De economische gevolgen zijn verbijsterend: de Wereldbank schatte dat luchtvervuiling door PM2019 in 2.5 voortijdige sterfgevallen en ziekten veroorzaakte die Oost-Azië en de Stille Oceaan 9.3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) kostten, wat gelijkstaat aan meer dan $ 2.5 biljoen.
UNICEF dringt er bij regeringen, bedrijven, de gezondheidszorg, ouders en opvoeders op aan om dringend actie te ondernemen tegen de impact van luchtvervuiling op kinderen in Oost-Azië en de Stille Oceaan, en dan met name:
- Overheden moeten het voortouw nemen door het klimaat- en milieubeleid te versterken, over te stappen op schone energie en de door de WHO nageleefde normen voor luchtkwaliteit te handhaven om de gezondheid van kinderen te beschermen.
- Bedrijven moeten schone technologieën omarmen, emissies verminderen en ervoor zorgen dat hun werkwijzen en producten de veiligheid en het welzijn van kinderen vooropstellen.
- De gezondheidssector moet maatregelen nemen om de detectie en behandeling te verbeteren en duurzame, netto-nuloperaties invoeren.
- Ouders en opvoeders moeten een belangrijke rol spelen bij het vergroten van het bewustzijn, het pleiten voor schonere omgevingen en het aanmoedigen van jongeren om actie te ondernemen.
UNICEF werkt samen met overheden, bedrijven, zorgsystemen en gemeenschappen in Oost-Azië en de Pacific om kinderen te beschermen tegen de verwoestende effecten van luchtvervuiling. Belangrijke initiatieven zijn:
- Pleiten voor klimaat- en milieubeleid dat een schonere, duurzamere wereld voor kinderen creëert.
- Implementatie van programma's die de blootstelling van kinderen aan huishoudelijke luchtverontreiniging verminderen met oplossingen zoals schoorsteenventilatie en schonere verwarmingssystemen.
- Verbetering van de monitoring van de luchtkwaliteit en openbare rapportage door initiatieven zoals het installeren van betaalbare sensoren.
- Het versterken van zorgstelsels om ziekten die verband houden met vervuiling aan te pakken en investeren in schonere systemen voor medisch afvalbeheer.
- Samenwerken met gemeenschappen en jongeren aanzetten tot schone lucht door bewustzijn te creëren, de luchtkwaliteit te bewaken en te pleiten voor krachtiger beleid.
“Het aanpakken van luchtvervuiling zal leiden tot enorme verbeteringen in de gezondheid, het onderwijs en het welzijn van kinderen, met rimpeleffecten in hele samenlevingen en economieën,” benadrukte Kunugi. “De oplossingen bestaan, en onze gezamenlijke toekomst hangt af van de implementatie ervan.”
Het voorgaande is een persbericht gepubliceerd met volledige toestemming en autorisatie van de organisatie(s) vermeld in het PR-materiaal en TPN-media. De uitspraken, gedachten en meningen van de bij het persbericht betrokken organisatie zijn geheel van henzelf en hoeven niet per se die van TPN media en haar medewerkers weer te geven.