Bangkok, Thailand, 15 juli 2024 – UNICEF feliciteert – samen met het Comité voor de Rechten van het Kind en de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor geweld tegen kinderen – de koninklijke Thaise regering met een grote stap voorwaarts in de nationale benadering van kinderrechten. Op 9 juli maakte het kabinet bekend dat het ermee had ingestemd het voorbehoud van Thailand bij artikel 22 van het Verdrag inzake de rechten van het kind in te trekken, waardoor de bescherming van de rechten werd uitgebreid tot vluchtelingenkinderen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de opdracht gekregen om deze wijziging officieel te formaliseren via de Verenigde Naties. UNICEF feliciteert het Ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid met het verdedigen van deze verandering en de regering als geheel met haar bereidheid om deze verandering voort te zetten.
Thailand ondertekende in 1992 het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (CRC) – het belangrijkste internationale verdrag over de rechten van het kind –, maar plaatste een voorbehoud bij artikel 22, dat specifiek de rechten van vluchtelingenkinderen garandeert. Door zijn voorbehoud in te trekken, verplicht Thailand zich ertoe deze rechten te beschermen. Dit is een cruciale stap voorwaarts om de weg vrij te maken voor een betere bescherming van alle kinderen – ongeacht hun status – in Thailand.
Toen de regering officieel de intrekking van het voorbehoud aankondigde, verklaarde zij publiekelijk dat dit besluit blijk gaf van haar vastberadenheid om zich volledig aan te passen aan de internationale normen door de rechten van alle kinderen te respecteren en te beschermen, zonder discriminatie. De regering sprak ook de hoop uit dat het besluit effectiever werk tussen meerdere belanghebbenden mogelijk zal maken om alle kinderen in Thailand, inclusief vluchtelingen, te ondersteunen.
Deze stap wordt zeer verwelkomd als een concreet voorbeeld van Thailand's inzet voor de kinderrechten, waarmee de inzet van de regering voor het Kinderrechtenverdrag en de Universal Periodic Review, het mechanisme waarmee VN-lidstaten hun mensenrechten beoordelen, wordt gehonoreerd. Het is ook een bewijs van de betrokkenheid van Thailand bij de internationale Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.
“We juichen dit besluit van de Koninklijke Thaise regering toe, een duidelijke intentieverklaring dat zij zich inzet voor de bescherming van de rechten van elk kind in Thailand”, aldus de woordvoerder. Kyungsun Kim, UNICEF-vertegenwoordiger voor Thailand. “De afgelopen decennia heeft het land grote vooruitgang geboekt bij het verbeteren van de levens en het bevorderen van de rechten van kinderen, maar het voorbehoud bij artikel 22 vormde een laatste hindernis op weg naar volledige, gelijke vooruitgang. Nu die hindernis is weggenomen, zal UNICEF effectiever kunnen samenwerken met de regering en onze partners om de levens van alle kinderen, inclusief vluchtelingenkinderen, te verbeteren. Wij geloven dat dit uiteindelijk een sterkere en rechtvaardiger Thaise samenleving zal creëren.”
“Kinderen die onderweg zijn, zijn in de eerste plaats kinderen”, zegt dr. Najat Maalla Mjid, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor geweld tegen kinderen. “Ze hebben recht op volledige bescherming. De opmerkelijke actie die Thailand heeft ondernomen door zijn voorbehoud bij artikel 22 van het IVRK in te trekken, zoals besproken met hoge vertegenwoordigers van de Koninklijke Thaise regering tijdens mijn landbezoek in 2023, is een cruciale stap om de bescherming en het welzijn van kinderen te versterken, waarbij geen enkel kind achterblijft. De voortdurende inspanningen van Thailand om de veiligheid en het welzijn van alle kinderen op de nationale agenda van het land te vergroten, onder meer door middel van versterkte beleidsreacties, worden zeer verwelkomd.”
De mijlpaal van vandaag werd geleid door de Koninklijke Thaise regering, met jarenlange steun en belangenbehartiging van UNICEF, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor geweld tegen kinderen, het Comité voor de Rechten van het Kind en meerdere partners, waaronder de zusterorganisatie van de VN. agentschappen, ontwikkelingspartners en internationale supporters. In 2019 werkten UNICEF en de Europese Unie samen aan het Closing The Gap-rapport, waarin werd gepleit voor de intrekking van het voorbehoud, en begonnen ze ook nauw samen te werken met het Ministerie van Kinderen en Jeugd over trajecten naar intrekking.
“Wij feliciteren de Koninklijke Thaise regering met het zetten van zo’n belangrijke stap in de richting van volledige rechten voor ieder kind”, aldus Ann Skelton, voorzitter van het Comité voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties, vanuit Genève. “De commissie heeft UNICEF Thailand altijd gesteund in haar jarenlange inspanningen om aan te tonen dat het voorbehoud bij artikel 22 moet en kan worden ingetrokken, en het is zeer verheugend om te zien dat dit werk vruchten afwerpt. We kijken ernaar uit om te zien dat dit besluit zal leiden tot betere levens en vooruitzichten voor talloze kinderen in Thailand, nu en in de toekomst.”
UNICEF viert dit mijlpaalmoment en erkent de publieke toezeggingen van de regering om verdere vooruitgang te boeken bij de bescherming van staatloze en migrantenkinderen. Daartoe behoren onder meer de toezeggingen die op het Vluchtelingenforum van 2023 zijn gedaan om de doelstellingen van het Global Compact on Refugees hoog te houden. In oktober 2023 waren er in Thailand 171,635 kinderen als staatloos geregistreerd. UNICEF herhaalt haar engagement om de regering te steunen bij het nemen van alle stappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de rechten van deze kinderen worden beschermd, zodat ze de kans krijgen om te gedijen en een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van het land.