PERSBERICHT:
Uit een rapport van de Thai Health Promotion Foundation (ThaiHealth) blijkt dat ongeveer 10% van de Thaise bevolking, wat neerkomt op 5.73 miljoen mensen, het afgelopen jaar zwaar heeft gedronken.
De noordelijke regio van het land registreerde de hoogste percentages zwaar drinken, op de voet gevolgd door het noordoosten. Door het niveau van de alcoholconsumptie is alcohol de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Thailand, na roken.
Het rapport benadrukte de ernstige gezondheidsrisico's die gepaard gaan met overmatig alcoholgebruik, waaronder een reeks leveraandoeningen zoals hepatitis, leververvetting, cirrose, leverfalen en leverkanker. Deze aandoeningen zijn voornamelijk te wijten aan hoge niveaus van leverenzymen die in de bloedbaan terechtkomen, een indicator voor een abnormale leverfunctie.
Verdere bevindingen uit een AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) van de Wereldgezondheidsorganisatie uit december 2023 onderstreepten de urgentie van het probleem: meer dan 31% van de deelnemers liep een risico op een leverziekte. Van degenen die risico liepen, stemde een aanzienlijk aantal in met leverfunctietests, waaruit bleek dat bijna 25% abnormale leverenzymwaarden had.
ThaiHealth-directeur Pongthep Wongwatcharapaiboon benadrukte het belang van het aanpakken van alcoholgebruik als sleutelfactor bij leverschade. Symptomen die verband houden met overmatig drinken zijn onder meer vermoeidheid, verlies van eetlust, gewichtsverlies, gele verkleuring van de ogen, geelzucht en ongemak onder de rechter ribbenkast, die allemaal mogelijk tot cirrose kunnen leiden als ze niet worden gecontroleerd.
Het herstelvermogen van de lever wordt duidelijk wanneer personen die overmatige hoeveelheden alcohol hebben gedronken, stoppen met hun drinkgewoonten. Volgens de Thai Health Promotion Foundation kan het slechts één tot drie maanden duren voordat de lever geneest en de normale functie herstelt zodra het drinken stopt.
Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.