De Thaise minister van Volksgezondheid bespreekt de herclassificatie van cannabis te midden van publiek protest

nationaal —

Op 9 juli 2024 sprak minister Somsak Thepsuthin van Volksgezondheid de voortdurende controverse rond de herclassificatie van cannabis als verdovend middel van het type 5 door de Narcotica Controlecommissie van het Ministerie van Volksgezondheid uit.

Het voorstel ligt nu ter beoordeling bij de Narcotica Controle Raad (NCB), verwacht tegen het einde van de maand. Als het wordt goedgekeurd, zal het proces gepaard gaan met het creëren van secundaire wetgeving en ministeriële regelingen, maar de aangifte van cannabis als verdovend middel van het type 5 kan rechtstreeks door de minister van Volksgezondheid worden gedaan, zei Somsak.
Somsak benadrukte de urgentie vanwege de belangrijkste drugswet, die van kracht is sinds 9 december 2021 en die het voltooien van aanvullende wetten binnen twee jaar verplicht stelt, nu verlengd tot 9 december 2024.
Hij noemde zorgen over de volksgezondheid, waaronder een vermeende potentiële IQ-reductie en aanhoudende publieke angst, als redenen voor de snelle actie.

Hij merkte echter op dat deze classificatie niet permanent is en kan worden herzien door toekomstige regeringen of wetgevende inspanningen.
Somsak ontkende de beschuldigingen van het Thai Cannabis Network dat de beslissing werd beïnvloed door machtige zakelijke belangen, en beweerde dat het doel is om het publieke welzijn te beschermen. Hij erkende de noodzaak van toegankelijke medicinale cannabis, maar legde de nadruk op zorgvuldige regulering.

Lees over het aanhoudende protest van het Thai Cannabis Network, dat een vierpuntsonderzoek naar de cannabiswetgeving voorstelt, te midden van tegenstand van de regering.
Somsak verzekerde ook dat de herclassificatie geen nadelige gevolgen zou hebben voor bedrijven of individuen die eerder waren vrijgesproken van cannabisgerelateerde aanklachten. Ze zouden onder de bestaande wetten worden beschermd als ze hun intentie kenbaar zouden maken en over een wettelijke vergunning zouden beschikken.
In antwoord op de eisen van de demonstranten om duidelijkheid herhaalde Somsak dat het ministerie van Volksgezondheid feitelijke informatie had gecommuniceerd en richtlijnen had gegeven. Hij benadrukte dat de NCB het juiste kanaal zou zijn voor verdere onderzoeken.

Lees ons laatste artikel over Thailand dat de herclassificatie van cannabis als illegaal verdovend middel bevordert na een bijeenkomst van het ministerie.

Lees ons laatste artikel over de Thaise vice-premier Anutin Charnvirakul die de juridische implicaties van de herclassificatie van cannabis in twijfel trekt en om opheldering vraagt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.