Thaise vice-premier Anutin Charnvirakul zet vraagtekens bij de juridische implicaties van de herclassificatie van cannabis en roept op tot opheldering

nationaal —

Op 6 juli 2024 reageerde de Thaise vice-premier Anutin Charnvirakul op het voorstel van de Narcotics Control Board om cannabis en hennep opnieuw te classificeren als verdovende middelen.

Anutin bevestigde het standpunt van de Bhumjaithai-partij dat cannabis voor medische en economische doeleinden moet worden gebruikt, niet voor recreatie. Anutin trok de grondgedachte achter deze herclassificatie in twijfel, aangezien deze terugkeert naar een eerdere status die door hetzelfde bestuur was vastgesteld tijdens zijn ambtstermijn als minister van Volksgezondheid.

Lees ons laatste artikel over de adviseur van de Bhumjaithai-partij die de inzet voor cannabisvoordelen herbevestigt en waarschuwt tegen overhaaste herclassificatie.

Anutin uitte zijn bezorgdheid over de juridische implicaties voor cannabistelers op gemeenschapsniveau en vroeg zich af hoe de Thaise regering zou omgaan met de duizenden die in 2022 zijn vrijgelaten wegens cannabisgerelateerde overtredingen.

Hij benadrukte dat het huidige Ministerie van Volksgezondheid, Somsak Thepsuthin, oplossingen moet vinden voor degenen die door dit besluit worden getroffen, en drong er bij de Narcotica Controleraad op aan om hun redenen op te helderen voor het herclassificeren van cannabisbloemen en knoppen als verdovende middelen.

Bovendien bekritiseerde hij het gebrek aan alomvattende cannabiswetgeving en waarschuwde hij dat toekomstige ministers van Volksgezondheid het cannabisbeleid gemakkelijk zouden kunnen terugdraaien, wat tot voortdurende verwarring zou leiden. Ondanks dat hij de aanpak van de nieuwe minister respecteerde, bleef Anutin volhouden dat de Bhumjaithai-partij standvastig blijft in het vermijden van publieke onrust en bereid is samen te werken als er geldige redenen zijn.

Eerder, het netwerk “Shaping the Future of Thai Cannabis”, geleid door de heer Prasitchai Nunual, en ML Rungkun Kitiyakorn, riep op tot landelijke protesten tegen de herclassificatie.

Ze zijn van plan Ratchadamnoen Avenue in de nacht van 7 juli te bezetten en op 8 juli naar het Government House te marcheren, waarbij ze het publiek oproepen om zich in groten getale aan te sluiten om te vechten voor de terugkeer van cannabis naar het volk.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.