Top nationale Thailand-verhalen van de afgelopen week: historische wet op het homohuwelijk aangenomen, en meer

Hier is een blik op de top NATIONALE Thailand-verhalen, gekozen door ons Pattaya News/TPN National-team, van vorige week, maandag 17 juni, tot zondag 23 juni 2024.

Ze zijn niet op een bepaald niveau van belangrijkheid, maar staan ​​vermeld in volgorde van publicatiedatum.

  1. Bij het gerechtshof van Ratchadapisek hebben aanklagers van het Criminal Litigation Office de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra beschuldigd van het overtreden van sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht of majesteitsschennis, na zijn interview in 2015 met het Zuid-Koreaanse Chosun Media.

Het interview dat dateerde van 21 mei 2015 in Seoul, Zuid-Korea, en dat als beledigend voor de monarchie werd beschouwd, leidde tot aanklachten op grond van zowel de Lèse-Majesté-wet als de Computer Crimes Act wegens het verspreiden van valse informatie.

2. Het Thaise Constitutionele Hof kwam bijeen om te beraadslagen over verschillende spraakmakende zaken, waaronder de petitie van de verkiezingscommissie (EC) om de Move Forward Party (MFP) te ontbinden, een zaak waarbij premier Srettha Thavisin en minister Pichit Chuenban betrokken waren, juridische kwesties rond Thaksin Shinawatra, en de verkiezing van senatoren.

De rechtbank heeft de petitie met betrekking tot Pichit afgewezen, maar die met betrekking tot Srettha aanvaard en binnen 15 dagen relevante documenten opgevraagd voor verdere beoordeling op 10 juli 2024.

3. De Thaise Senaat heeft dinsdag met overweldigende meerderheid gestemd voor het goedkeuren van een historische wet op het homohuwelijk, waarmee Thailand officieel het eerste land in Zuidoost-Azië wordt dat homohuwelijken legaliseert.

De wet treedt in werking 120 dagen nadat deze in de Koninklijke Staatscourant is gepubliceerd.

4. Een Italiaanse man werd op het eiland Samui gearresteerd nadat hij naar verluidt cocaïne had verkocht en op illegale wijze een motorverhuurwinkel met 70 motorfietsen had gerund, waarbij hij een Thaise genomineerde had gebruikt om zijn eigendom te verhullen.

De heer Mattio was getrouwd met een Thaise vrouw en gebruikte geld uit de verkoop van cocaïne om de motorverhuurwinkel te openen.

5. De heer Wissanu Krea-ngam, de adviseur van de Thaise premier, maakte de resultaten bekend van het onderzoek naar aanleiding van de conflicten tussen Pol. Generaal Torsak Sukvimol, de politiechef, en Pol. Generaal Surachet Hakparn, de plaatsvervangend politiechef, vaak bekend onder zijn speelse bijnaam Big Joke.

De conflicten tussen de verschillende betrokken groepen duren voort.

Bedankt en tot volgende week!

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The TPN National News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.