Thais Constitutioneel Hof geeft resultaten en toekomstige data over meerdere belangrijke zaken zoals Move Forward Party en Thaise premier

nationaal —

Op 18 juni 2024 kwam het Thaise Constitutionele Hof bijeen om te beraadslagen over verschillende spraakmakende zaken, waaronder de petitie van de verkiezingscommissie (EC) om de Move Forward Party (MFP) te ontbinden, een zaak waarbij premier Srettha Thavisin en minister Pichit Chuenban betrokken waren. juridische kwesties rond Thaksin Shinawatra en de verkiezing van senatoren.

De rechtbank onderzocht de petitie van de EC om de MFP te ontbinden, daarbij verwijzend naar beschuldigingen dat de partij probeerde de monarchie en het democratische bestuur omver te werpen. Deze petitie volgde op een verzoek van 29 februari 2024, waarin werd geoordeeld dat het voorstel van MFP-leider Pita Limjaroenrat om Sectie 112 te wijzigen een poging vormde om de regering omver te werpen.

Het verzoek van de EC omvat een verbod van tien jaar voor leden van het uitvoerend comité van de partij om zich kandidaat te stellen voor verkiezingen of om een ​​nieuwe partij te registreren. De rechtbank heeft de indiening van aanvullend bewijsmateriaal vóór 3 juli 2024 gelast en een hoorzitting op 9 juli 2024 gepland.

In een andere belangrijke zaak heeft de rechtbank opnieuw geoordeeld de petitie ingediend door de voorzitter van de Senaat, gesteund door veertig senatoren, waarin de kwalificaties van premier Srettha Thavisin en minister Pichit Chuenban worden betwist.

In de petitie werd aangevoerd dat Srettha's benoeming van Pichit in strijd was met grondwettelijke normen vanwege Pichit's eerdere gevangenisstraf van zes maanden wegens minachting van de rechtbank.

De rechtbank heeft de petitie met betrekking tot Pichit afgewezen, maar die met betrekking tot Srettha aanvaard en binnen 15 dagen relevante documenten opgevraagd voor verdere beoordeling op 10 juli 2024.

Srettha was vandaag (19 juni) niet aanwezig bij de hoorzitting omdat hij eerder met ziekteverlof was gegaan nadat hij positief had getest op COVID-19.

De rechtbank behandelde ook de zaak van voormalig premier Thaksin Shinawatra, die wordt aangeklaagd op grond van artikel 112 of majesteitsschennis en de Computer Crimes Act voor het verspreiden van valse informatie.

Thaksin, momenteel op borgtocht vrij en zijn paspoort is in beslag genomen, wacht op een hoorzitting over bewijsmateriaal, gepland voor 19 augustus 2024.

Ten slotte heeft de rechtbank een zaak beoordeeld waarin de grondwettigheid van de artikelen 36, 40, 41 en 42 van de organieke wet inzake de verkiezing van senatoren werd betwist.

Het Constitutionele Hof oordeelde unaniem dat deze bepalingen niet in strijd zijn met artikel 107 van de Grondwet en dat de lopende verkiezingen voor de Senaat normaal zullen verlopen.

Lees ons nieuwste artikel over een politicoloog die mogelijke verschuivingen in het Thaise politieke landschap analyseert te midden van rechtszaken tegen de premier en de Move Forward Party.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.