Voormalig Thaise premier Thaksin Shinawatra krijgt borgtocht tijdens proces tegen Majesteitsschennis; Volgende hoorzitting gepland voor augustus

nationaal —

Op 18 juni 2024 beschuldigden aanklagers van het Criminal Litigation Office bij de strafrechtbank van Ratchadapisek de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra van het overtreden van Sectie 112 van het Wetboek van Strafrecht of Lèse-Majesté, na zijn interview in 2015 met Chosun Media in Zuid-Korea.

Het interview dat dateerde van 21 mei 2015 in Seoul, Zuid-Korea, en dat als beledigend voor de monarchie werd beschouwd, leidde tot aanklachten op grond van zowel de Lèse-Majesté-wet als de Computer Crimes Act wegens het verspreiden van valse informatie.

In een update op 6 februari 2024 schetste de heer Prayut Phetkhun, woordvoerder van het bureau van de procureur-generaal, de rechtszaak tegen Thaksin. Ondanks de misdrijven die in het buitenland plaatsvinden, is de Thaise jurisdictie van toepassing op grond van het Wetboek van Strafvordering.
Na zijn terugkeer naar Thailand op 22 augustus 2023 en de daaropvolgende detentie werd Thaksin op 17 januari 2024 op de hoogte gebracht van de beschuldigingen. Hij ontkende de beschuldigingen en verzocht om eerlijkheid, wat leidde tot een gedetailleerd onderzoek door het bureau van de procureur-generaal.

Tijdens de hoorzitting van 18 juni 2024 accepteerde de rechtbank de zaak en informeerde Thaksin over de beschuldigingen.

Echter, Thaksin ontkende naar verluidt de beschuldigingen en kreeg borgtocht met een borg van 500,000 baht, op voorwaarde dat zijn paspoort in beslag wordt genomen en dat hem een ​​verbod wordt opgelegd het land te verlaten.

De volgende hoorzitting over bewijsbeoordeling van beide partijen is gepland op 19 augustus 2024.

Lees ons nieuwste artikel over een politicoloog die mogelijke verschuivingen in het Thaise politieke landschap analyseert te midden van rechtszaken tegen de premier en de Move Forward Party.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.