Uit onderzoek blijkt dat cannabis de afhankelijkheid van schadelijkere medicijnen helpt verminderen, zegt decaan van de Rangsit-universiteit

nationaal —

Op 16 juni 2024 gaf prof. Panthep Puapongphan, de decaan van het College of Oriental Medicine aan de Rangsit Universiteit, commentaar op de pogingen van sommige partijen om cannabis opnieuw te classificeren als een illegaal verdovend middel. 

Prof. Panthep waarschuwde dat een dergelijke stap de drugsproblemen eerder zou kunnen verergeren dan verlichten. Hij benadrukte dat cannabis mensen heeft geholpen om te stoppen met schadelijke stoffen zoals methamfetamine en heroïne.

Ter ondersteuning van zijn argument, Prof. Panthep ging eerder in op beweringen die de decriminalisering van cannabis in verband brengen met een toename van het aantal psychiatrische patiënten. Hij voerde aan dat gegevens die de perioden na de decriminalisering vergelijken met het lockdown-jaar 2021 misleidend zijn, aangezien schommelingen in psychiatrische gevallen te wijten waren aan de COVID-19-pandemie en niet aan cannabisgebruik. 

Prof. Panthep benadrukte dat het herclassificeren van cannabis een cruciaal instrument in de strijd tegen ernstige drugsverslaving zou kunnen wegnemen. Resultaten van de Nationale Epidemiologische Enquête over alcohol en aanverwante aandoeningen geven aan dat cannabis minder verslavend is dan alcohol en tabak, met een kans op verslaving van slechts 9%, vergeleken met 15% voor alcohol en 32% voor tabak. 

Bovendien werd in een Canadees onderzoek uit 2022, gepubliceerd in de Harm Reduction Journal, 3,110 mensen ondervraagd en bleek dat 83.7% cannabis gebruikte om de afhankelijkheid van opioïden, alcohol, tabak en andere drugs te verminderen. Uit het onderzoek bleek dat 50% cannabis gebruikte om het gebruik van stimulerende middelen te verminderen, 31% om het gebruik van opioïden te verminderen en 25% om het alcoholgebruik te verminderen. 

Een ander onderzoek van de American Journal of Public Health in 2024 gaf aan dat 25% van de cannabisgebruikers in Vancouver het gebruikte om gevaarlijker drugsgebruik terug te dringen, waarbij 50% het gebruik van stimulerende middelen verminderde en 31% het gebruik van opioïden verminderde. 

De VN-Bureau voor Drugs en Misdaad rapporteerde in 2020 dat van de 284 miljoen drugsgebruikers in de wereld tussen 15 en 64 jaar cannabisgebruikers verantwoordelijk waren voor 209 miljoen (73.6%), terwijl opioïdengebruikers 61 miljoen (21.5%) voor hun rekening namen, amfetaminegebruikers 34 miljoen (12%), cocaïnegebruikers gebruikers voor 21 miljoen (7.4%), en ecstasygebruikers voor 20 miljoen (7%). 

Ondanks het grote aantal cannabisgebruikers waren de sterfgevallen als gevolg van cannabis aanzienlijk lager dan de sterfgevallen als gevolg van opioïden, methamfetamine en cocaïne. Opioïden waren verantwoordelijk voor 77% van de drugsgerelateerde sterfgevallen, methamfetamine voor 7%, cocaïne voor 4% en cannabis voor 4%.

Prof. Panthep concludeerde dat gecontroleerd cannabisgebruik effectief is gebleken in het verminderen van de afhankelijkheid van gevaarlijkere stoffen en moet worden beschouwd als een strategisch instrument bij het aanpakken van drugsverslavingsproblemen.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.