De meerderheid van de publieke reacties op het wetsontwerp tot nu toe is tegen het voorstel om cannabis opnieuw illegaal te maken in Thailand, zegt de minister van Volksgezondheid

nationaal —

Op 13 juni 2024 gaf de Thaise minister van Volksgezondheid Somsak Thepsuthin een update over de openbare raadpleging die van 11 tot 25 juni werd gehouden met betrekking tot een ontwerp gericht op het herclassificeren van cannabis als een illegaal verdovend middel van type 5, wat in wezen cannabis in Thailand opnieuw zou criminaliseren.

Somsak merkte op dat de meerderheid van de publieke feedback is tot nu toe gekant tegen de herclassificatie van cannabis als illegaal verdovend middel, en velen geven aan dat zij er de voorkeur aan geven dat cannabis wordt gereguleerd en belast zoals alcohol of sigaretten. Hij moedigde echter voortdurende publieke participatie aan en benadrukte dat alle opmerkingen in overweging zouden worden genomen voordat een juridisch ontwerp werd afgerond.

Lees over het ministerie van Volksgezondheid dat publieke input zoekt over de herclassificatie van cannabis te midden van protesten en de introductie van nieuwe regelgeving voor drugscontrole.

Zodra er een definitieve cannabisaankondiging in de Royal Gazette wordt gedaan, zal het ministerie van Volksgezondheid verdere regelgeving uitvaardigen om de reikwijdte en methoden voor legaal cannabisgebruik te schetsen. Somsak legde uit dat ambtenaren gedetailleerde informatie over cannabisgebruik zouden verzamelen om deze secundaire regelgeving op te stellen, die zal volgen op de eerste aankondiging van het ministerie.

In antwoord op vragen van Thaise nationale media over de vraag of herclassificatie zou leiden tot onmiddellijke arrestaties van degenen die cannabis verbouwen, verduidelijkte Somsak dat handhaving van de nieuwe regelgeving zou, als de wet wordt aangenomen, pas op 1 januari 2025 van kracht zijn. Tegen die tijd zouden alle huidige cannabisplanten op natuurlijke wijze zijn gestorven vanwege hun korte levensduur van 90-100 dagen.

Hij leek ook te laten doorschemeren dat, zelfs als de wet wordt aangenomen, er wellicht een kleine mate van legaal cannabisbezit toegestaan ​​is om te voorkomen dat mensen voor kleine hoeveelheden worden gearresteerd.

Op de vraag of het ontwerp, dat cannabiszaden niet classificeert als verdovende middelen, nog steeds legalisatie impliceert voor het thuis kweken van planten, stelde Somsak dat het te vroeg was om conclusies te trekken. Hij benadrukte dat publieke feedback cruciaal zou zijn bij het vormgeven van de definitieve regelgeving, die verder zal worden beoordeeld door de Narcotics Control Board.

Op dezelfde dag bracht de heer Prasitchai Nunual, de secretaris-generaal van het Netwerk voor het vormgeven van de toekomst van Thaise cannabis, een verklaring uit waarin hij kritiek uitte op het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om cannabis opnieuw in te voeren als verdovend middel van type 5 zonder een gezamenlijke commissie op te richten om te zoeken feiten.

Lees over de pro-cannabisactivisten die twee jaar legalisering vierden met een sit-in in het Thaise Government House, waarin zij zich verzetten tegen recriminalisering.

Deze weigering, zo stellen zij, negeert de principes van internationale conflictoplossing en suggereert beleidsvorming zonder feitelijke basis. Het cannabisnetwerk beweert dat deze stap wordt aangestuurd door een coalitie van financiële belangen die bij de overheid lobbyen om de cannabiscontrole te monopoliseren voor persoonlijk gewin.

Als reactie hierop kondigde het netwerk een tijdelijke pauze aan in hun protesten ter voorbereiding een grote demonstratie op 8 juli 2024. Ze zijn van plan samen te werken met landelijke cannabisnetwerken om cannabis terug te winnen van bedrijfsmonopolies, waarbij bredere kwesties van economische monopolisering in de Thaise geschiedenis worden benadrukt.

De heer Prasitchai merkte ook op dat de meerderheid van de feedback over de herclassificatie van cannabis als verdovend middel tot nu toe negatief was en zei dat de regering naar het algemene publiek moet luisteren en cannabis moet reguleren, en niet moet verbieden.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.