Ministerie van Volksgezondheid zoekt publieke inbreng over de herclassificatie van cannabis te midden van protesten en nieuwe regelgeving voor drugscontrole

nationaal —

Op 9 juni 45 om 11 uur sprak de Thaise minister van Volksgezondheid Somsak Thepsuthin een voorstel uit om de ministeriële regelgeving te herzien met betrekking tot de wettelijke grenzen aan het bezit van verdovende middelen voor persoonlijk gebruik versus distributie.

Het voorgestelde amendement stelt voor om de drempel te verlagen van vijf methamfetaminepillen naar één pil voor het definiëren van een drugsgebruiker. Volgens deze nieuwe regeling zouden personen die met meer dan één pil amfetaminen worden aangetroffen, schuldig worden geacht aan de bedoeling om ze te verspreiden, tenzij het tegendeel wordt bewezen. Als ze als verslaafden worden geïdentificeerd, worden ze doorverwezen naar rehabilitatieprogramma's.

Somsak benadrukte dat ook deze personen grondig zouden worden onderzocht om de bron van de illegale stoffen op te sporen en drugsverkopers ter verantwoording te roepen. De voorgestelde regelgeving zal door het kabinet worden besproken, vervolgens voor verder onderzoek aan de Raad van State worden voorgelegd en uiteindelijk ter overweging aan het kabinet worden teruggestuurd. Het kabinet heeft vandaag (11 juni) de voorgestelde regelgeving goedgekeurd in principe.

De verwachting is dat het hele proces in juni zal zijn afgerond, waarna de definitieve regelgeving publiekelijk bekend zal worden gemaakt.

Daarnaast reageerde Somsak op vragen van de Thaise nationale media hierover aanhoudende pro-cannabisprotesten in het Government House. Demonstranten eisen dat de regering wetenschappelijke methoden gebruikt om de toekomst van de cannabisregulering te bepalen en te voorkomen dat cannabis opnieuw wordt geclassificeerd als illegaal verdovend middel.

Somsak verzekerde dat beide kanten van het debat over de herclassificatie van cannabis in overweging zouden worden genomen om eerlijkheid te garanderen.

Om de publieke opinie over dit onderwerp te verzamelen, heeft Somsak relevante overheidsfunctionarissen de opdracht gegeven om feedback te verzamelen deze overheidswebsite gedurende een periode van 15 dagen. Gedurende deze tijd kunnen zowel voor- als tegenstanders van de herclassificatie van cannabis hun mening geven.

Uiteindelijk zal het Thaise ministerie van Volksgezondheid, met goedkeuring van de Narcotics Prevention and Suppression Commission (NACC), de definitieve aankondigingen doen over de cannabisregulering. Deze beslissing kan worden genomen zonder verdere presentatie door het kabinet of het parlement, waardoor een gestroomlijnd proces wordt gegarandeerd.

Pro Cannabis-demonstranten zouden er ondertussen de voorkeur aan geven dat de kwestie naar een grotere stemming of het parlement gaat en zich concentreert op het reguleren van cannabis, niet op het criminaliseren ervan.

Cannabisaanhangers houden momenteel 24/7 protest in Bangkok en hebben beloofd niet te zullen vertrekken totdat de Thaise regering ermee instemt een compromis te sluiten en hen in het midden te ontmoeten, waarbij ze ervoor kiezen cannabisgebruik te reguleren in plaats van het opnieuw illegaal te maken.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.