Pro-cannabisactivisten vieren twee jaar legalisering en beginnen sit-in in het Thaise regeringsgebouw tegen recriminalisering

nationaal —

Op 9 juni 2024 riepen de heer Prasitchai Nunual, de secretaris-generaal van het netwerk voor het vormgeven van de toekomst van Thaise cannabis, en andere cannabisbelangengroepen van meer dan 300 individuen op tot een protest op 9 juni om 1 uur voor de VN-kantoor, voorbereiding van een mars naar het Government House.

Ze willen van de overheid eisen dat ze wetenschappelijke processen gebruikt om de toekomst van de cannabisregulering te bepalen en om te voorkomen dat cannabis opnieuw wordt geclassificeerd als een verdovende illegale drug.

Het podium voor een groot protest gepland op 9 juni 2024 markeert de tweede verjaardag van de legalisering van cannabis in Thailand. De demonstranten marcheerden naar het VN-kantoor aan Ratchadamnoen Avenue en maakten bekend dat ze van plan waren een rechtszaak aan te spannen bij de Administratieve Rechtbank als de regering cannabis opnieuw zou classificeren als een illegale drug.

Prasitchai benadrukte dat de beweging tot doel heeft de cannabisrechten voor het publiek te beschermen. Hij benadrukte het belang van het reguleren van cannabis door middel van specifieke wetgeving in plaats van drugswetten, die het gebruik ervan zouden beperken en het alleen toegankelijk zouden maken voor een bevoorrechte enkeling. De demonstranten zullen naar verluidt hun langdurige protest voortzetten totdat de regering de Cannabis Control Act uitvaardigt.

Hij waarschuwde dat het opnieuw classificeren van cannabis als verdovend middel mogelijk zou leiden tot hogere prijzen die worden gecontroleerd door farmaceutische bedrijven, waardoor parallellen worden getrokken met de situatie in Engeland, waar medicinale cannabis ontoegankelijk blijft voor het grote publiek. Hij zei ook dat cannabis op grote schaal ondergronds zou gaan en zou leiden tot corruptie en problemen zoals prostitutie die momenteel in Thailand plaatsvindt.

De demonstranten beweren dat het reguleren van cannabis door middel van gerichte wetgeving een systematische ontwikkeling en flexibele regels voor consumentenbescherming mogelijk zou maken. Ze bekritiseerden de onwil van de regering om dergelijke wetgeving aan te nemen, en schreven deze toe aan de onwil om rechten aan het volk te verlenen en monopolies te voorkomen.

Prasitchai riep op tot het gebruik van wetenschappelijke gegevens en onderzoek om de status van cannabis te bepalen. Hij stelde voor om de effecten van alcohol, tabak en cannabis op de gezondheid en de samenleving te vergelijken, en de impact van de legalisering van cannabis sinds 9 juni 2022 te bestuderen. Als blijkt dat cannabis wetenschappelijk en zonder enige twijfel via peer reviews heeft geleid tot meer kwaad dan voordeel: het moet als verdovend middel worden gecontroleerd; anders moet het gereguleerd blijven onder specifieke wetgeving.

Voorheen Assoc. Prof. Dr. Thawatchai Kamoltham, voorzitter van het Medical Cannabis and Herbal Medicine Program aan de Suan Sunandha Rajabhat Universiteit, uitte ook zijn zorgen. Hij waarschuwde dat het opnieuw classificeren van cannabis als verdovend middel de toegang tot medische cannabisdiensten zou bemoeilijken, investeringen zou ontwrichten en zou leiden tot banenverlies en een terugkeer naar de zwarte markt.

Assoc. Prof. Dr. Thawatchai stelde drie aanbevelingen voor: Herclassificeer cannabis niet als een illegale drug, plaats cannabis onder de voorgestelde Cannabis- en Hennepwet, vergelijkbaar met de Tabaksproductcontrolewet en de Alcoholcontrolewet, en onderwijs artsen en het publiek om nieuwe beroepen te ontwikkelen , zoals medische cannabisspecialisten.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.