De Thaise wetshandhaving blijft hard optreden tegen genomineerden voor illegale zaken in Phuket

Phuket -

Het Thaise Department of Special Investigation (DSI) is doorgegaan met het harde optreden tegen wat volgens hen voornamelijk illegale Russen, Pakistanen en Indiërs zijn die Thais illegaal gebruiken als zakelijke genomineerden in Phuket.

Op donderdag (6 junith) officieren van de DSI onder leiding van de heer Taweewat Surasit en ambtenaren van Phuket met huiszoekingsbevelen van het provinciale gerechtshof van Phuket inspecteerden verschillende accountants- en advocatenkantoren. Twee plaatsen zijn in Kathu en een andere vestigingsplaats is in Rassada. De specifieke namen van de bedrijven zijn niet vrijgegeven door de relevante autoriteiten.

De heer Taweewat vertelde de Phuket Express dat ze vorig jaar ongeveer 60 grote accountantskantoren met illegale en niet bekendgemaakte buitenlandse aandeelhouders hadden aangetroffen. Veel buitenlanders uit Europese landen en Rusland runnen ‘in het geheim’ vastgoed- en accommodatiebedrijven, aldus Taweewat.

Ondertussen exploiteren veel Pakistanen en Indiërs “in het geheim” restaurantbedrijven, zei Taweewat. Deze bedrijven hebben in totaal minstens 200 miljoen Baht gegenereerd, maar Taweewat waarschuwde dat dit aantal nog geen vastgoedbedrijven omvat. De DSI is nog bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal voor verder onderzoek.

De Phuket Express heeft gezien dat er veel verwarring is rond dit harde optreden en wilde even de tijd nemen om enkele zaken op te helderen.

Van een ‘genomineerde’ is in wezen sprake wanneer een buitenlander een Thaise staatsburger ‘nomineert’ als de wettelijke licentiehouder en op papier eigenaar van een bedrijf, waarbij de Thaise wet op het gebied van de eigendom van buitenlandse bedrijven wordt omzeild.

In werkelijkheid is in gevallen van illegale genomineerden een buitenlander of een groep buitenlanders de enige eigenaren en is de Thaise naam meestal slechts een betaalde werknemer zonder dat er daadwerkelijk eigendoms- of zakelijke beslissingen worden genomen. Deze Thaise genomineerde krijgt doorgaans extra geld van de echte eigenaren om de wettelijke licentiehouder te zijn.

De DSI treedt niet hard op tegen legitieme juridische zakenpartnerschappen of getrouwde stellen waarbij een buitenlander een wettelijk percentage van een bedrijf heeft volgens de Thaise wet. Ze richten zich alleen op illegale genomineerden, wat weliswaar gebruikelijk is in Thailand en lange tijd niet wordt gehandhaafd, maar inderdaad in strijd is met de Thaise wet.

Gerelateerd artikel:

In een ingrijpend optreden genaamd 'Operatie Nominee Sweep' heeft het Centraal Onderzoeksbureau (CIB) in totaal 104 personen gearresteerd, waaronder 67 Russische staatsburgers en 37 Thais, vanwege hun betrokkenheid bij een uitgebreid netwerk van bedrijven met buitenlandse aandeelhouders.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.