Politie van Phuket ontmantelt uitgebreid netwerk van genomineerde aandeelhouders in 'Operation Nominee Sweep'

PHUKET, Thailand – Tijdens een ingrijpend optreden genaamd 'Operation Nominee Sweep' heeft het Centraal Onderzoeksbureau (CIB) in totaal 104 personen gearresteerd, waaronder 67 Russische staatsburgers en 37 Thais, vanwege hun betrokkenheid bij een uitgebreid netwerk van bedrijven met buitenlandse aandeelhouders.

De operatie, geleid door CIB-commissaris luitenant-generaal Jirabhop Bhuridej, werd op vrijdag 31 mei aan de media bekendgemaakt. Uit het onderzoek is gebleken dat er sinds 1,603 maar liefst 2023 bedrijven zijn geregistreerd bij Russische aandeelhouders, wat een vijftigvoudige stijging betekent ten opzichte van het jaarlijkse gemiddelde van 30 geregistreerde bedrijven tussen 2016 en 2022.

Het onderzoek was aanvankelijk gericht op een vrouw die alleen werd geïdentificeerd als mevrouw Iana, een 45-jarige Russische staatsburger die sinds 2012 legaal in Thailand verblijft. Mevrouw Iana bleek aandeelhouder te zijn van negen bedrijven, waaronder zeven vastgoedbedrijven en twee bedrijven. service- en touroperators, met een gezamenlijk kapitaal van 38 miljoen baht. Bovendien is zij de eigenaar van luxe appartementen en appartementen ter waarde van 900 miljoen baht verspreid over drie projecten in Phuket.

De arrestatie van mevrouw Iana en haar Thaise collega, mevrouw Treethip, leidde tot de bredere aanhouding van 231 verdachten die verband hielden met de genomineerde operaties.

Onder de gedetineerden zijn 98 buitenlanders, waaronder de bovengenoemde Russen, samen met 4 Chinezen, 3 Oekraïners, 3 Indiërs, 3 Pakistani, 3 Zuid-Koreanen, 2 Italianen, 2 Singaporezen, 2 Syriërs, 2 Duitsers, 2 Turken, 1 Georgiër, 1 Amerikaans, 1 Kirgizisch, 1 Zwitser en 1 Wit-Russisch.

'Operatie Nominee Sweep' betekent een belangrijke stap in de inspanningen van Thailand om illegale handelspraktijken te bestrijden en regelgeving met betrekking tot buitenlandse bedrijfseigendom af te dwingen. De lopende onderzoeken van de CIB zijn erop gericht de naleving van de Thaise wetten te garanderen en de integriteit van het economische landschap van het land te behouden.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.