De Thaise regering introduceert een visum voor bestemming Thailand voor digitale nomaden en langetermijnwerkers

Nationaal—

Op 28 mei 2024 kondigde de woordvoerder van de Thaise regering, Chai Watcharong, nieuwe maatregelen en richtlijnen voor de afgifte van visa aan om het toerisme te bevorderen en de Thaise economie te stimuleren na een kabinetsvergadering.

TPN Media waarschuwt echter dat veel specifieke details van de visa en mogelijk extra vereisten en mogelijke regelgeving op het moment van schrijven nog moeten worden verduidelijkt of vrijgegeven en dat er nog steeds wordt gewacht op de vrijgave van deze informatie, die naar verwachting begin juni zal plaatsvinden.

Chai verklaarde dat het Thaise kabinet de implementatie van een robuust toerismebeleid had goedgekeurd als reactie op de langdurige economische stagnatie van Thailand en de lagere bbp-groeicijfers in vergelijking met de buurlanden. De Thaise regering streeft ernaar dit beleid in 2024 te bespoedigen om ten minste drie biljoen baht aan inkomsten uit toerisme te genereren.

Om dit te bereiken hebben het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken en relevante instanties drie proactieve maatregelen voorgesteld om buitenlandse toeristen te faciliteren. Deze omvatten visumvrijstellingen voor toeristische, zakelijke en kortetermijnwerkdoeleinden, waardoor nu een verblijf van maximaal 60 dagen mogelijk is, waardoor de lijst met vrijstellingen wordt uitgebreid van 57 naar 93 landen, waaronder Australië, Canada, Frankrijk en andere.

Bovendien zal de lijst met visa bij aankomst worden uitgebreid van 19 naar 31 landen, waaronder China, India, Mexico en andere.

Een nieuwe visumcategorie, het Destination Thailand Visa (DTV), zal worden geïntroduceerd voor langdurige immigrantenarbeiders en digitale nomaden, waardoor een verblijf van maximaal 180 dagen mogelijk wordt gemaakt met een visumafgiftevergoeding van 10,000 baht, geldig voor vijf jaar.

DTV-houders kunnen hun verblijf één keer verlengen met nog eens 180 dagen tegen nog eens 10,000 baht-kosten en kunnen verzoeken om het type visum in het land te wijzigen, hoewel hierdoor de DTV wordt beëindigd.

DTV-aanvragers moeten financieel bewijs overleggen van een supporter of garant met een kredietlimiet van minimaal 500,000 baht. Er zullen waarschijnlijk ook meer vereisten gelden voor dit visum, inclusief een potentieel bewijs van geldig dienstverband bij een geregistreerd bedrijf, dat begin juni wordt vrijgegeven.

Het DTV-visum staat NIET toe dat “enige” digitale nomade vijf jaar in Thailand blijft, zoals door sommige media ten onrechte wordt opgemerkt. Voor alle duidelijkheid: zodra het is verkregen, kan het binnen een periode van vijf jaar worden gebruikt, gedurende 180 dagen, en één keer worden verlengd met nog eens 180 dagen, met telkens een dossierkosten van 10,000 Baht. Na tweemaal gebruik vervalt het DTV-visum. Zoals gezegd zullen er in de nabije toekomst aanvullende eisen worden vrijgegeven door de Thaise overheid en zijn deze aan verandering onderhevig.

Er zijn vrijwel zeker ook fiscale gevolgen voor het DTV-visum, maar dit moet op het moment van schrijven nog worden opgehelderd.

Het Thaise kabinet keurde ook visummaatregelen voor de korte termijn goed voor buitenlandse studenten die een bachelordiploma of hoger volgen met een niet-immigrantenvisum. Deze studenten kunnen hun verblijf tot een jaar na hun afstuderen verlengen om te werken en te reizen, op voorwaarde dat ze een geldig certificaat hebben van het Thaise Ministerie van Hoger Onderwijs, Wetenschap, Onderzoek en Innovatie.
Voor maatregelen op de middellange termijn zal de regering de codes voor niet-immigrantenvisa stroomlijnen en deze tegen september 17 terugbrengen van 7 naar 2024.

Exacte details hierover zullen in de komende maanden worden vrijgegeven.
Bovendien zullen de herziene criteria en voorwaarden voor niet-immigrantenvisa voor lang verblijf voor gepensioneerden/expats die hun latere jaren in Thailand willen doorbrengen, in september 2024 ook van kracht worden.

Hoewel op het moment van schrijven nog niet alle details over wijzigingen in de pensioenvisa zijn vrijgegeven, werd wel opgemerkt dat tDe ziektekostenverzekeringsvereiste voor niet-immigrantenvisa (OA) zal worden verlaagd van 3,000,000 baht naar het niveau van vóór COVID-19 van 40,000 baht voor poliklinische zorg en 400,000 baht voor intramurale zorg.

Bovendien zullen de e-Visa-diensten tegen december 47 worden uitgebreid van 94 naar 2024 ambassades en consulaten om alle Thaise ambassades, consulaten en handels- en economische kantoren wereldwijd te omvatten.

Wat de langetermijnmaatregelen betreft, zal de verbetering van het Electronic Travel Authorization (ETA)-systeem voor buitenlanders die zijn vrijgesteld van visa in juni 2025 volledig operationeel zijn.

TPN Media zal verdere verduidelijking en informatie geven over deze wijzigingen zodra deze worden vrijgegeven. We willen ook benadrukken dat de vrijgegeven informatie voorlopig is en nog niet is afgerond door de Thaise Immigratie of relevante ministeries en als gevolg daarvan aan verandering onderhevig is.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.