Belgische woekeraar gearresteerd in Phuket

Phuket-

Een 63-jarige Belgische man werd aangehouden wegens illegale leningtransacties. De verdachte, geïdentificeerd als de heer Philippe Camille G. Olivier, werd vastgehouden in zijn woning in Soi Mangosteen, Rawai, na de uitvaardiging van een huiszoekingsbevel door het provinciale gerechtshof van Phuket op 24 mei 2024.

De heer Olivier wordt beschuldigd van het runnen van een niet-geautoriseerd pandjeshuis, het runnen van persoonlijke leningen zonder vergunning en het opleggen van rentetarieven die de wettelijke limiet overschrijden. De autoriteiten hebben 13 motorfietsen en 15 debiteurenidentificatiekaarten uit zijn bezit in beslag genomen. Hij wordt momenteel vastgehouden op het politiebureau van Chalong.

Tijdens het verhoor gaf de heer Olivier toe dat de in beslag genomen motorfietsen onderpand waren van leners die leningen ontvingen variërend van 5,000 tot 10,000 Baht per voertuig, met rentetarieven tussen 10 en 20 procent per maand – aanzienlijk boven de wettelijke limiet van 1.25 procent per maand volgens Thai. wet. De transacties werden informeel geregeld via Facebook Messenger, zonder enige formele contracten.

Deze arrestatie volgt op een recent optreden tegen roofzuchtige kredietpraktijken, dat aan kracht won na een vermeende aanval door een woekeraar op de eigenaar van een plaatselijk eetcafe in Sri Sunthorn. De politie heeft geen enkel verband aangegeven tussen de heer Olivier en de bovengenoemde mishandeling.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.