Thaise activist Bung Thaluwang sterft na 108 dagen durende hongerstaking als protest tegen detentie van Thaise politieke activisten

Nationaal—

Op 11 mei 22 om 14:2024 uur werd mevrouw Netiporn Sanesangkhom, in het Thais bekend als Bung Thaluwang, een politiek activist uit Thaluwang, overleden verklaard aan een hartstilstand na ongeveer 108 dagen in hongerstaking te zijn geweest.

Het Thaise Strafhof had eerder de intrekking van Bungs borgtocht bevolen in haar Sectie 112, beter bekend als Lese Majeste, zaak voor het houden van een openbare opiniepeiling over koninklijke colonnes/processies, en Bung Thaluwang, 28, werd op 26 januari 2024 gearresteerd.

Bung Thaluwang voerde echter naar verluidt een droge hongerstaking uit om te protesteren tegen het rechtssysteem en om een ​​einde te maken aan de detentie van degenen die op grond van Sectie 112 werden beschuldigd van politieke misdaden, en is sindsdien opgenomen in het Thammasat-ziekenhuis.

Na 110 dagen detentie en 108 dagen in hongerstaking werd Bung door Thammasat-artsen overleden verklaard. Bung was van plan haar lichaam aan de Thammasat Universiteit te schenken voor medische studie- en onderzoeksdoeleinden, volgens degenen die dicht bij haar staan.

Mevrouw Pannika Wanich, de leider van de Partij voor de Progressieve Beweging, uitte haar gevoelens over X met betrekking tot de zaak van Bung, in die zin dat de Thaise samenleving zich ervan bewust zou moeten zijn dat degenen die het niet eens zijn met vreedzame politieke opvattingen het niet verdienen om te sterven of naar de gevangenis te gaan. Iedereen heeft het recht op borgtocht, voegde Pannika eraan toe. We moeten allemaal luisteren naar de verschillen in meningen en deze accepteren, zelfs in de politiek of in verhitte onderwerpen, zei Pannika.

“Wij zijn ook maar mensen. We moeten onze menselijkheid behouden. Rust zacht, Bung”, schreef Pannika.

De dood van Bung zal waarschijnlijk grote discussies en gevolgen veroorzaken bij politieke groeperingen in Thailand, aangezien Lese Majeste een hot topic blijft. vooral met de mogelijke ontbinding van de Move Forward-partij van de oppositie vanwege voorstellen om de wetten van Lese Majeste te wijzigen en niet af te schaffen.

Rond 3 uur vandaag reageerde het Thaise Ministerie van Correcties op de beweringen van Thaise Advocaten voor de Mensenrechten en andere groepen over de hongerstaking van Bung en verstrekte tegenstrijdige informatie over haar totale aantal dagen in hongerstaking. , niet in hongerstaking na haar overplaatsing van het Thammasat Universitair Ziekenhuis in april.

De afdeling beweerde dat ze normaal voedsel en vloeistoffen consumeerde toen ze terugkeerde uit het Thammasat Universitair Ziekenhuis. Ze gaven echter geen specifieke data voor deze informatie, en oppositiegroeperingen hebben deze verklaring al in twijfel getrokken.

Lees een soortgelijk artikel over de Thaise minister van Defensie over de bescherming van instellingen na de obstructie van koninklijke autocolonnes door studentenactivisten.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.