Thailand's maritieme tragedie: Doejong-sterfgevallen in de Andamanse Zee

Thailand-

In een zorgwekkende ontwikkeling op het gebied van het milieu heeft het Department of Marine and Coastal Resources (DMCR) van Thailand sinds begin 20 melding gemaakt van de dood van minstens twintig doejongs in de Andaman Zee.

Deze vriendelijke zeezoogdieren, vaak ‘zeekoeien’ genoemd, zijn bezweken aan verschillende bedreigingen, waaronder het zeeverkeer, visserijactiviteiten en andere onbepaalde oorzaken.

Trang, bekend als traditioneel leefgebied voor doejongs, wordt geconfronteerd met een afname van de zeegrasvelden, de belangrijkste voedselbron voor deze wezens. Er is vastgesteld dat de stijgende zeetemperaturen bijdragen aan deze daling.

Op zoek naar levensonderhoud zijn enkele doejongs naar de wateren van Krabi en Phang Nga gemigreerd. Deze gebieden zijn echter vol gevaren, omdat de doejongs niet gewend zijn aan het drukke zeeverkeer en de voortdurende visserijactiviteiten.

Als reactie op deze crisis heeft de DMCR tien kritieke gebieden aangewezen voor intensievere monitoring- en natuurbehoudsinspanningen om de resterende doejongpopulatie en hun vitale zeegrashabitats te beschermen. Deze gebieden omvatten:

– **Tang Ken Bay** in Phuket
– **Pa Klok Baai** in Phuket
– **Klong Kean Bay** in Phang Nga
– **Mhak-eiland** in Phang Nga
– **Chong Lard** op het eiland Yao in Phang Nga
– **Tha Phom-baai** in Krabi
– **Ao Nang (Nang Baai)** in Krabi
– **Nam Mao-baai** in Krabi
– **Si Boya-eiland**, **Pu-eiland** in Krabi
– **Lanta-eiland** in Krabi

Het DMCR-initiatief onderstreept de dringende noodzaak om de milieuproblemen aan te pakken waarmee het Thaise zeeleven wordt geconfronteerd en om het voortbestaan ​​van de bedreigde doejong-soorten te garanderen.

Gerelateerd artikel:

Op zaterdag 11 mei werden twee doejongs dood aangetroffen op een strand in het district Mueang Phang Ngath).

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.