De Thaise premier bespreekt de zorgen over de herclassificatie van cannabis te midden van de spanningen tussen de coalitieregeringen

Nationaal—

Op 11 mei 2024 vertelde de heer Srettha Thavisin, de Thaise premier die momenteel Kanchanaburi bezoekt, het publiek over de geruchten dat de voorgestelde herclassificatie van cannabis in een verdovende illegale drug mogelijk interne conflicten tussen de regeringspartijen van de coalitie zou kunnen veroorzaken.

TPN heeft hier het volledige verhaal verteld over het voorstel van de Thaise premier om het gebruik van cannabis te criminaliseren en te beperken, wat aanleiding gaf tot bezorgdheid onder voorstanders van cannabis.

Volgens de Thaise nationale media zou Srettha het publiek hebben verteld dat hij de zaken nog niet had uitgepraat met de heer Anutin Charnvirakul, de minister van Binnenlandse Zaken, maar dat er geen sprake was van een persoonlijk belangenconflict. Alle partijen hadden het recht om hun mening te uiten en de Thaise bevolking moest op de eerste plaats komen, zei Srettha.

Als cannabis gecriminaliseerd zou worden als verdovende illegale drug, moeten relevante instanties, om cannabis voor medische en gezondheidsdoeleinden te gebruiken, de details bestuderen, voegde Srettha eraan toe. De Thaise minister van Volksgezondheid Somsak Thepsuthin zou de kwesties echter verder aan het publiek voorleggen, merkte Srettha op..

Eerder plaatste Srettha dankbare berichten op X om Anutin te bedanken na zijn verklaringen over de kwestie, waarin Anutin zei dat hij het recht van demonstranten om te protesteren steunde. Srettha beweerde dat er geen intern conflict zou ontstaan ​​tussen de coalitieregeringspartijen.

Bovendien gaf Srettha naar verluidt toe dat hij zaken met Somsak had besproken om oude rapporten te herzien, aangezien het parlement de decriminalisering van cannabis in 2022 had goedgekeurd.

Srettha leek een stap terug te doen ten opzichte van zijn eerdere harde uitspraken over het opnieuw resoluut tot een illegaal verdovend middel maken van cannabis, door te zeggen dat Somsak en het ministerie van Volksgezondheid alle betrokken partijen zouden ontmoeten, wetenschappelijk en medisch bewijsmateriaal over marihuana zouden beoordelen en eventuele wijzigingen zouden doorvoeren op basis over wat het Thaise volk in het algemeen wilde.

Hij verklaarde ook dat hij verdere officiële aankondigingen en verklaringen over eventuele wijzigingen op het gebied van cannabis aan de minister van Volksgezondheid zou overlaten.

De stap terug is geen verrassing, aangezien Thaise pro-cannabisactivisten straatprotesten en krachtige juridische stappen hebben gezworen als de Thaise regering ervoor kiest cannabis opnieuw illegaal te maken, met in het algemeen een sterke blijk van steun voor de activisten online.

De verandering mag niet in strijd zijn met de belangen van andere partijen en het Thaise volk moet op de eerste plaats komen, benadrukte Srettha op X.

Ondertussen inspecteerden de Thaise nationale media op 12 mei een marihuanaplantage van een gemeenschapsbedrijf in Mueang, Nakhon Ratchasima, en ontdekten dat meer dan 90% van de plaats leeg was.

De heer Montree Yiamsungnoen, de voorzitter van het Korat Cannabis Lovers Community Enterprise Network, maakte publiekelijk bekend dat na de decriminalisering van cannabis in 2022 meer dan 1.1 miljoen mensen zich hebben geregistreerd om de rechten te verkrijgen om marihuana te bezitten en te kweken.

Als gevolg hiervan werd het Community Enterprise Network, dat eerder een MOU ondertekende met de publieke sector voor legale toestemming om cannabis te verbouwen, met in totaal 14,000 individuen in heel Thailand, zwaar getroffen toen marihuana de markt overspoelde, zei Montree.

Een verwachte initiële prijs voor cannabisbloeiwijzen was vastgesteld op meer dan 100,000 baht per kilogram, maar de huidige prijs was 5,000 baht per kilogram, merkte Montree op.

Het Community Enterprise Network had het moeilijk en had geen andere keuze dan 90% van het gebied leeg te laten, omdat landbouwproducten nauwelijks op de markt verkocht konden worden. Montree smeekte de regering om de schade als gevolg van het decriminaliseringsbeleid van cannabis te compenseren.

Met betrekking tot het voorstel om cannabis opnieuw te classificeren als een verdovende illegale drug, steunde Montree het voorstel krachtig, aangezien het aantal cannabisverkopers op de markt drastisch zou afnemen, afgezien van bepaalde door de overheid erkende boerderijen zoals de zijne, en de marktprijs zich geleidelijk zou herstellen. De marketingsteun van de overheid was echter inderdaad nodig, vooral op de medische en internationale markten, zei Montree.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.