Voorstanders van Thaise cannabis betwisten het voorstel van de premier en eisen op wetenschap gebaseerde besluitvorming

Nationaal—

Op 9 mei 2024 reageerde de heer Prasitchai Nunual, de secretaris-generaal van het netwerk voor het vormgeven van de toekomst van Thaise cannabis, op de verklaring van de Thaise premier over een voorstel voor de herclassificatie van cannabis als een type 5 verdovend middel.

Eerder heeft de Thaise premier Srettha Thavisin de verdovende middelen besproken en gepleit voor de herclassificatie van cannabis als een type 5 verdovende illegale drug.

In reactie op de verklaring uitte de heer Anutin Charnvirakul, de vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, zijn mening en uitte hij zijn bezorgdheid over de kwesties.

Het debat zou zich moeten concentreren op de voor- en nadelen van cannabis, gebaseerd op logica en informatie, en niet op de mening of politiek van één persoon, zei Anutin.

Op dezelfde dag onthulde Prasitchai publiekelijk dat het netwerk erop stond dat het, om iets als een verdovende illegale drug te classificeren, wetenschappelijke informatie als indicator moet gebruiken.

Prasitchai verzocht het Thaise ministerie van Volksgezondheid om openbare statistische en wetenschappelijk feitelijke informatie vrij te geven waarin de voor- en nadelen van cannabis, alcoholische dranken en sigaretten worden vergeleken.

Als op wetenschappelijke basis gebaseerde feitelijke informatie zou onthullen dat cannabis grotendeels onschadelijk was en dat de effecten ervan niet werden overdreven door tegengestelde groepen mensen, zouden wettelijke voorschriften en definitieve wetten specifiek moeten worden opgesteld om het gebruik van cannabis in Thailand te controleren, maar de plant zou niet mogen worden gemaakt een verdovend middel of gehercriminaliseerd, aldus Prasitchai.

Het werkelijke doel van het herindelingsvoorstel zou echter zijn om een ​​groep specifieke kapitalisten in de Pheu Thai-partij te steunen, beweerde Prasitchai. Het monopolie op cannabisplantages had een wettelijke licentie nodig die door specialisten was goedgekeurd. Om deze reden moeten consumenten hun producten kopen die alleen op de Thaise markt te koop zijn, merkte Prasitchai op, net als bepaalde alcoholische merken in Thailand.

Het netwerk voor het vormgeven van de toekomst van Thaise cannabis zou hun zorgen binnen zeven dagen aan de minister van Volksgezondheid voorleggen.

Als de regering echter aandringt op het onrechtmatig en zonder indicatie herclassificeren van cannabis, zou het netwerk op 9 juni een protest houden in het Government House ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de decriminalisering van cannabis, aldus Prasitchai.

Ondertussen maakte de heer Anutin Charnvirakul, de vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, die momenteel Phuket bezocht, publiekelijk zijn verdere mening over het voorstel van de Thaise premier bekend aan de Thaise nationale media.

Het was onvermijdelijk dat cannabissupportersgroepen tegen het voorstel protesteerden, omdat ze veel in marihuanabedrijven investeerden. Om het beleid te veranderen moet de regering naar hun stemmen luisteren en de voordelen van alle partijen in overweging nemen, zei Anutin.

Thaise nationale media vroegen Anutin of de veranderingen conflicten met de regeringspartijen van de coalitie zouden veroorzaken of niet. Anutin zei dat het conflict niet mag plaatsvinden, aangezien het cannabisbeleid in de beleidsverklaring van de regering aan het parlement stond, waarin de nadruk werd gelegd op het gebruik van cannabis voor medische en gezondheidsdoeleinden om de economische waarde van het land te vergroten.

Om cannabis opnieuw te classificeren als een verdovende illegale drug, moet het voorstel worden goedgekeurd door de Narcotics Control Board en de National Narcotics Board. en steun krijgen van cannabisondernemers en het publiek, mogelijk via een referendum, voegde Anutin eraan toe. De stem van het volk moet gehoord worden en het verbieden van cannabis op basis van de mening van één persoon, zelfs de premier, was niet democratisch.

De heer Somsak Thepsuthin, de huidige minister van Volksgezondheid, en andere commissieleden die ook aanwezig waren bij de bijeenkomst om de decriminalisering van cannabis in 2022 te bespreken, zouden de rapporten moeten herzien en heroverwegen waarom cannabis werd gelegaliseerd, merkte Anutin op.

Anutin beweerde dat de Bhumjaithai-partij informatie op basis van feiten ter overweging had voor de minister van Volksgezondheid. De overheid moet rekening houden met het voordeel van het publiek en dienovereenkomstig te werk gaan.

Alle partijen hielden rekening met het algemeen belang en daarom was het noodzakelijk om elkaar te steunen. Het cannabisbeleid stond ook in de beleidsverklaring van de regering toen de Bhumjaithai-partij zich bij de regerende partij aansloot. Hoewel niet elk partijlid het eens was met het cannabisbeleid, moeten ze het beleid van elke andere partij respecteren, zoals altijd deed de Bhumjaithai-partij, Anutin. gesloten.

Lees een recent artikel over het netwerk voor Shaping the Future of Thai Cannabis-beweging.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.