Thaise premier roept op tot herclassificatie van cannabis als verdovend middel en intensiveert de inspanningen om illegale drugs te bestrijden

Nationaal—

Op 8 mei 2024 werd een conferentie bijeengeroepen door de Thaise premier Srettha Thavisin, waarbij relevante instanties werden betrokken om verdovende problemen aan te pakken en te pleiten voor de herclassificatie van cannabis als een type 5 verdovende drug.

Volgens de Thaise nationale media heeft de heer Anutin Charnvirakul, de vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken, de heer Somsak Thepsuthin, de nieuw benoemde minister van Volksgezondheid, Pol. Kolonel Thawee Sodsong, de minister van Justitie, en relevante functionarissen werden door Srettha geïnformeerd over beleid gericht op het oplossen van narcotische problemen in Thailand.

De plaag van verdovende middelen vormde een dringende nationale zorg die gezamenlijke inspanningen op zowel lokaal als nationaal niveau vereiste, zei Srettha. Ondanks proactieve maatregelen van de Thaise autoriteiten en relevante functionarissen om illegale stoffen en drugshandel te bestrijden, bleef het drugsgebruik alarmerend hoog, wat wordt toegeschreven aan de aanhoudende activiteit van drugsbaronnen en lokale dealers, merkte Srettha op.

Het tweede interessante onderwerp betrof het definiëren van criteria voor drugsverslaafden en -dealers die in het bezit van illegale stoffen werden aangetroffen, waarbij werd gestreefd naar duidelijkheid en precisie. Srettha droeg het Thaise ministerie van Volksgezondheid op om de regelgeving te herzien, waarbij hij een verschuiving suggereerde van “een kleine hoeveelheid” naar het bezit van “één pil illegale stoffen” om duidelijke wettelijke normen vast te stellen en effectieve handhaving te garanderen tussen dealers en gebruikers.

We hebben hier eerder de controversiële regelgeving voor methamfetamine met vijf pillen besproken.

Srettha benadrukte dat zelfs het bezit van één enkele methamfetaminepil aansprakelijkheid, boetes en gevangenisstraf met zich mee zou brengen, tenzij de persoon kon bewijzenZe waren geen dealer en geen echte verslaafde.

Srettha onderstreepte de noodzaak van ijverige inspanningen van de onderzoekspolitie om de bedoelingen vast te stellen en onderscheid te maken tussen drugsverslaafden en dealers.

Daarnaast werden plannen geschetst voor samenwerkingsinspanningen tussen het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid om de efficiëntie van de drugsbehandeling binnen gevangenis- en reclasseringsstelsels te verbeteren, inclusief rehabilitatieprocessen voor drugsverslaafden.

Srettha kwam ook met een voorstel om militaire kampen voor de rehabilitatie van drugsverslaafden als potentieel model te gebruiken, hoewel budgettaire overwegingen en haalbaarheid onderwerp waren van voortdurende discussies. Srettha riep op tot een feitelijke oorlog tegen drugs in de komende negentig dagen.

Het laatste belangrijke onderwerp was Srettha's voorstel voor de herclassificatie van cannabis tot een type 5 verdovend middel. Het was een belangrijk beleid van de huidige Thaise regering om cannabis terug te brengen als illegaal verdovend middel en staat het alleen toe om erkende medische en gezondheidsredenen, nadat het in 2022 werd gedecriminaliseerd.

Het ministerie van Volksgezondheid kreeg de opdracht om te onderzoeken hoe de wettelijke regelgeving kan worden gewijzigd om het gebruik van cannabis alleen voor medische en gezondheidsaspecten toe te staan. De definitieve schets en het ontwerp van de manier waarop dit moet worden gedaan, zouden eind 2024 voltooid zijn, aldus Srettha.

Somsak Thepsuthin, de nieuwe minister van Volksgezondheid, zich bewust van de verwijdering van zijn voorganger, die had geprobeerd beide kanten van het cannabisdebat te sussen, heeft gezegd dat hij de tijd zou nemen om naar ieders mening te luisteren en alle partijen uit te nodigen voor discussie voordat hij definitieve beslissingen zou nemen. en een ontwerp voor wijziging van de regelgeving rond cannabis.

Sommige media hebben verklaard dat de beslissing om van cannabis een verdovend middel te maken definitief lijkt te zijn, maar TPN-media merkt op dat er in werkelijkheid maandenlang wordt gediscussieerd en gediscussieerd tussen pro- en anti-cannabisgroepen, ongeacht de persoonlijke gevoelens van de premier die heeft consequent het verbod op recreatief gebruik en het herstel van cannabis als verdovend middel gesteund.

De premier heeft al twee “beloften” gemist om marihuana feitelijk opnieuw te criminaliseren, één in oktober vorig jaar en één in Songkran van dit jaar. Het is dus onduidelijk in hoeverre het huidige doel aan het einde van het jaar stand zal houden als er krachtig verzet ontstaat om van cannabis weer een verdovend middel te maken. begint.

Het voorstel om van cannabis weer een verdovend middel te maken en niet-medicinaal gebruik te criminaliseren zal zeker op aanzienlijke tegenstand stuiten van pro-cannabisgroepen en ondernemers in een industrie die nu miljarden Baht genereert en over het hele land duizenden winkels, boerderijen en werknemers heeft.

TPN-media schreef over de recente verwijdering van de laatste Thaise minister van Volksgezondheid en hoe dit waarschijnlijk de richting van cannabis in Thailand hier zal veranderen.

We hadden ook een gastredactie van een lezer en cannabisexpert HIER, die een betere regelgevingsaanpak voorstelt versus recriminalisering.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.