Recordbrekende hittegolf duurt voort in heel Thailand

PERSBERICHT:

Thailand blijft kampen met een recordbrekende hittegolf, waarbij de temperaturen de vraag naar energie in het hele land naar ongekende niveaus stuwen.

Volgens de Thaise Meteorologische Dienst registreerden meer dan drie dozijn districten in de 77 provincies van het land de hoogste temperaturen ooit in april, traditioneel de warmste maand. Sommige records overtroffen eerdere hoogtepunten uit 1958.

De intense hitte heeft geresulteerd in een sterke stijging van het elektriciteitsverbruik, waarbij het energieverbruik op maandag (36,699 april) een nieuwe piek van 29 megawatt bereikte, waarmee de derde recordbrekende vraag binnen een week werd bereikt. Als reactie op de escalerende energiebehoefte heeft het Thaise staatsenergiebedrijf PTT een noodlading vloeibaar aardgas (LNG) verworven en overweegt naar verluidt aanvullende aankopen. LNG wordt voornamelijk gebruikt voor de opwekking van energie in het land.

De strenge temperaturen hebben ook aanleiding gegeven tot bezorgdheid over de gezondheid en veiligheid. Het ministerie van Volksgezondheid rapporteerde een toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van de hitte, waarbij dit jaar ongeveer 30 sterfgevallen als gevolg van de hitte werden toegeschreven. Bewoners is geadviseerd om buitenactiviteiten te beperken, waarbij volgens voorspellingen de temperatuur in de meeste regio's boven de 40 graden Celsius zal uitkomen.

In Bangkok bereikte de hitte-index, die rekening houdt met de luchtvochtigheid, een “zeer gevaarlijk” niveau boven de 52 °C, wat extreem ongemak en potentiële gezondheidsrisico’s veroorzaakte. Ondertussen registreerde de noordelijke provincie Lampang een maximumtemperatuur van 44.2 °C, bijna de hoogste temperatuur aller tijden van het land, namelijk 44.6 °C, waargenomen in voorgaande jaren.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.