Redactioneel: Verandering van de Thaise minister van Volksgezondheid kan grote gevolgen hebben voor de legalisering van cannabis in Thailand

Na weken van speculatie en soms regelrechte ontkenningen heeft de Thaise premier Srettha Thavisin vanaf gisteren, 28 april 2024, eindelijk wijzigingen aangebracht in zijn Thaise kabinet.

Voordat ik begin, het is het beste als u nog niet op de hoogte bent van de wijzigingen ten opzichte van ons vorige artikel HIER.

Er is genoeg om over te praten, maar we gaan ons in dit hoofdartikel slechts op één verandering concentreren en dat is het ontslag van minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew en zijn vervanger, voormalig minister van Justitie. Somsak Thepsuthin.

Cholnan was, ongeacht of hij dat wilde zijn, het ‘gezicht’ geweest van een steeds hartstochtelijker en polariserender debat over legale cannabis in Thailand, dat in 2022 werd gedecriminaliseerd door de toenmalige minister van Volksgezondheid Anutin Charnvirakul, die nog steeds de machtige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is. Vice-Eerste Minister.

Cannabis zit echter feitelijk gevangen in een juridisch grijs gebied sinds de decriminalisering, waarbij voor- en oppositie de afgelopen twee jaar oorlog voerden over de vraag hoe verder te gaan. Sommigen riepen op tot volledige recriminalisering en anderen riepen op tot betere regelgeving, maar om recreatieve en niet alleen medisch. Ondertussen heeft Thailand nu duizenden feitelijk ongereguleerde marihuanawinkels en apotheken, en de handel, die naar schatting in de miljarden Baht loopt, blijft groeien.

Eigenlijk, Pattaya heeft afgelopen weekend zojuist zijn derde jaarlijkse festival voor medicinale cannabis gehad in Central Mall. Hoewel beweerd wordt dat het alleen voor medische doeleinden bedoeld is, is het vrij duidelijk dat recreatief gebruik, net als prostitutie in Thailand, wijdverbreid is en zelfs als marihuana opnieuw gecriminaliseerd zou worden, niet op magische wijze zou verdwijnen, vergelijkbaar met het voortdurende debat over het legaliseren van prostitutie.

Somsak, de aantredende minister van Volksgezondheid, was minister van Justitie toen cannabis in 2022 werd gedecriminaliseerd en hij had meerdere keren verklaard dat hij die stap destijds steunde, omdat daardoor de gevangenissen overvol waren met niet-gewelddadige drugsgebruikers en overtreders. Hij heeft onlangs ook gezegd dat hij vooruitgang steunt met betrekking tot de cannabiswet, die officieel alleen om medische redenen is, maar zoals gezegd al jaren in debat blijft omdat sommige groepen dramatische veranderingen willen.

Eén specifiek knelpunt stelt voor om recreatief gebruik volledig te verbieden en boetes van maximaal 60,000 baht op te leggen als men daarbij wordt betrapt. Dit heeft grote woede veroorzaakt bij cannabisactivisten die beweren dat deze regel door corrupte functionarissen zou worden misbruikt om buitenlanders voornamelijk voor contant geld af te persen, zoals voorheen bij vapen. Ze beweren ook dat het te vaag is om te definiëren wat medisch gebruik is versus recreatief gebruik.

En onlangs De Thaise premier Srettha Thavisin zei in een buitenlands tv-interview publiekelijk dat hij persoonlijk van cannabis weer een verdovend middel wilde maken, wat grote ontwrichting en verontwaardiging veroorzaakte bij cannabisaanhangers. Dit zou in wezen iedereen die cannabis gebruikt tot een crimineel maken en hoge boetes en gevangenisstraffen opnieuw opleggen. Srettha was van mening dat cannabis grote sociale problemen en problemen had veroorzaakt, vooral voor jongeren, met beperkte economische voordelen. Hij verstrekte echter geen specifieke voorbeelden of peer-reviewed gegevens van deze beweringen.

Dit interview zorgde ervoor dat Anutin een toespraak hield wat een subtiele waarschuwing leek te zijn dat hij en zijn machtige politieke partij Bhumjaithai er geen voorstander van zouden zijn om van cannabis weer een verdovend middel te maken of het te verbieden. Dat is logisch, aangezien hij de belangrijkste drijvende kracht achter de decriminalisering was, wat eerlijk gezegd alleen voor medisch gebruik bedoeld was.

Ondertussen leek de nu voormalige minister van Volksgezondheid, Dr. Cholnan Srikaew, de afgelopen weken steeds meer gefrustreerd te raken. Hij liep terug op Srettha's verklaringen aan de buitenlandse televisie over het opnieuw verbieden van cannabis (wat hem mogelijk zijn baan heeft gekost) en werd betrapt midden in een een steeds heviger wordende strijd tussen anti-cannabis verbodsactivisten en pro-cannabis activisten, gesteund door een inmiddels miljarden baht plus en een groeiende industrie en lobby die met enorme rechtszaken heeft gedreigd als de status van cannabis wordt teruggedraaid en het schrikbeeld van jaren van juridische uitdagingen en kopzorgen voor de regering.

Om eerlijk te zijn leek Dr. Cholnan op zoek te zijn naar een manier om compromissen te sluiten en beide partijen te sussen, vooral de afgelopen weken, en gaf hij zelfs toe dat het publiek als geheel een verbod op cannabis niet leek te steunen en het niet als een bedreiging beschouwde. een prioriteit. Srettha is echter consequent sterk tegen cannabis geweest, net als, belangrijker nog, zijn politieke partij Pheu Thai, die zich sterk verzette tegen de decriminalisering ervan in 2022. Dit maakte het natuurlijk een vrijwel onmogelijke positie voor Cholnan, die vastzat in het midden tussen sterk tegengestelde groepen. .

En natuurlijk de zogenaamde peetvader van de Pheu Thai-partij, Thaksin Shinawatra, die onlangs voorwaardelijk werd vrijgelaten, heeft bij vele gelegenheden zijn afkeer en afkeer voor de plant geuit en heeft tientallen jaren geleden een zeer publieke oorlog tegen drugs, waaronder cannabis, gevoerd.

Neem voormalig minister van Justitie Somsak Thepsuthin.

Hoewel er geen publieke verklaring is afgelegd over de reden waarom de minister van Volksgezondheid is vervangen, wordt algemeen aangenomen dat dit te wijten is aan de aanhoudende cannabisproblematiek. Waar zal Somsak op steunen in deze situatie? Hij is een bekwaam politicus en heeft vrienden aan beide kanten van het debat, waaronder Thaksin, maar was onlangs ook zeer publiekelijk betrokken bij de situatie van Thaksins ziekenhuisgevangenis en de controverse die daarmee gepaard ging, en zou waarschijnlijk niet meer controverse of beschuldigingen willen dat hij van cannabis een populair product zou maken. wederom verdovend om politieke redenen en niet om gezondheidsredenen.

Somsak heeft, zoals gezegd, recentelijk ook opgeroepen tot verdere regulering van cannabis (wat eerlijk gezegd alle partijen willen, maar de aanhangers willen zeker geen verbod of recriminalisering), maar voegde eraan toe dat hij zich ervan bewust was hoe groot de industrie was en de mogelijkheden om te groeien.

Somsak zou, met zijn ervaring bij het ministerie van Justitie, ook veel beter op de hoogte zijn van de processen om cannabis legaal terug te dringen dan Dr. Cholnan, maar zou zich waarschijnlijk minder bewust zijn van het daadwerkelijke medische debat over de plant, waar activisten hem zeker op aan zullen dringen. .

Hoe dan ook, de zaken staan ​​op het punt heel interessant te worden nu het wetsontwerp over cannabis voorlopig in het ongewisse blijft, in afwachting van een uiteindelijke behandeling in het parlement, waar het waarschijnlijk een even controversiële kwestie zal zijn.

Ondertussen houden activisten en verbodsactivisten de situatie nauwlettend in de gaten in wat een steeds verhitter wordende strijd wordt. Ook kijken we naar de kampioen van de decriminalisering van marihuana, Anutin Charnvirakul, die nog steeds misschien wel de machtigste ministerpost van de regering bekleedt, en zijn Bhumjaithai-partij, die een kritische voorstander is van de Pheu Thai-regering. Hij zal zich zeker verzetten tegen elke poging om van cannabis weer een verdovend middel te maken, wat tot spanningen binnen de regeringscoalitie zou kunnen leiden.

Het zullen een paar zeer interessante maanden worden.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.