Thaise premier bevestigd dat hij de bescherming van Thaise burgers zal garanderen te midden van militaire opflakkeringen langs de grens tussen Thailand en Myanmar

PERSBERICHT:

Premier Srettha Thavisin heeft zijn inzet bevestigd om de bescherming van Thaise burgers te waarborgen te midden van de laatste ronde van militaire opflakkeringen langs de grens tussen Thailand en Myanmar. Recente botsingen bij de Tweede Vriendschapsbrug in Myawaddy, tegenover het Thaise Mae Sot-district, hebben sinds vrijdag (19 april) duizenden vluchtelingen ertoe aangezet om naar Thailand te vluchten.

Srettha benadrukte de bereidheid van Thailand om op te treden tegen eventuele bedreigingen voor zijn territoriale integriteit en soevereiniteit als gevolg van het conflict in Myanmar en zei dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden, met name bewegingen in de buurt van de Tweede Vriendschapsbrug.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde via woordvoerder Nikorndej Balankura ook dat Thaise veiligheidstroepen op verschillende locaties langs de grens zijn gestationeerd om elke schending van de Thaise soevereiniteit te voorkomen. Het ministerie coördineert actief de inspanningen om de veiligheid van mensen in de grensgebieden te waarborgen en de vrede en stabiliteit te herstellen.

De botsingen in Myawaddy begonnen vrijdagavond heviger te worden toen oppositietroepen probeerden de controle over de stad over te nemen. Het leger van Myanmar, met momenteel meer dan 200 soldaten verschanst in de buurt van het controlepunt van de rivier de Moei, heeft te maken gehad met aanvallen van drones van de oppositie die explosieven afwierpen.

Terwijl de gevechten in Myawaddy voortduren, waarbij de strijdkrachten van Myanmar helikopters inzetten en luchtaanvallen uitvoeren op oppositiegroepen, blijft de situatie kritiek. De Thaise regering heeft rampenhulpcentra opgezet in de districten Mae Sot, Phop Phra en Mae Ramat om degenen te helpen die getroffen zijn door het aanhoudende geweld. Sinds de escalatie zijn sindsdien ruim 1,200 mensen naar Thailand overgestoken, op zoek naar veiligheid voor het conflict.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.