Vrouw beschuldigd van dierenmishandeling nadat ze 42 kittens langs de weg had achtergelaten

PERSBERICHT:

Een Thaise vrouw is aangeklaagd voor dierenmishandeling en heeft een boete van 10,000 baht gekregen nadat ze 42 kittens had achtergelaten langs de kant van een weg in Mai Khao, Phuket. De kittens werden ontdekt door medewerkers van de Soi Dog Foundation, een dierenwelzijnsorganisatie die in het district een opvangcentrum voor zwerfhonden en katten exploiteert. Helaas werden 12 van de kittens bij aankomst dood aangetroffen.

Op camerabeelden is het incident vastgelegd dat plaatsvond op 6 oktober 2023. In de video is te zien hoe 'mevrouw A' de kittens uit de laadbak van haar pick-up haalt voordat ze het toneel ontvlucht. De kittens waren in kleine, onoverdekte kooien gepropt en tijdens een regenbui meer dan 200 kilometer gereden. Veterinaire controles bevestigden dat de overlevende kittens vermoeid en uitgedroogd waren als gevolg van de afgelegde afstand en de blootstelling aan ongunstige weersomstandigheden.

Tijdens een daaropvolgend onderzoek, uitgevoerd door het Social Change-team van Soi Dog, bekende mevrouw A dat ze de kittens uit een tempel in Surat Thani had gehaald voordat ze aan de reis naar Mai Khao begon. Het Social Change-team van Soi Dog bezocht de tempel en ontdekte dat de kittens onder de hoede waren van een plaatselijke monnik. Hij biedt dagelijkse ondersteuning aan tempelkatten en -honden en werkt samen met lokale vrijwilligers om ze te steriliseren/castreren en vaccineren. Hij werd misleid door de bedoelingen van mevrouw A, die beweerde dat ze al potentiële eigenaren voor de kittens had gevonden en dat ze ze naar hun nieuwe huizen zou brengen.

Bij ondervraging beweerde mevrouw A dat ze zich er niet van bewust was dat haar daden in strijd waren met de wet en dat ze medelijden had met de kittens en ze alleen maar wilde helpen.

Sakdapol Thongjan, Social Change Manager van Soi Dog, herhaalde dat elke hond en kat gelukkig kan leven in zijn eigen gemeenschap als er dierenvoeders in de omgeving zijn die hen ondersteunen. In het belang van het dierenwelzijn moeten ze ook worden gesteriliseerd/gecastreerd en gevaccineerd om ervoor te zorgen dat ze in goede gezondheid verkeren en om iedereen te beschermen tegen de verspreiding van ziekten, waaronder hondsdolheid. Het verplaatsen van dieren naar een asiel biedt geen langetermijnoplossing voor hun verzorging. Hij voegde eraan toe: “We begrijpen dat mevrouw A wilde dat deze kittens een beter leven zouden krijgen, maar ze ging daarin de verkeerde kant op en het dumpen ervan is illegaal. Bovendien is het rijden met hen over zo’n lange afstand een handeling zonder enige zorg voor hun welzijn.”

Na het onderzoek heeft het Phuket Livestock Development Office aanklachten ingediend tegen mevrouw A op grond van de Cruelty Prevention and Welfare of Animal Act. Ze bekende schuld en kreeg een boete van 10,000 baht en een strafblad.

Het voorgaande is een persbericht gepubliceerd met volledige toestemming en autorisatie van de organisatie(s) vermeld in het PR-materiaal en TPN-media. De uitspraken, gedachten en meningen van de bij het persbericht betrokken organisatie zijn geheel van henzelf en hoeven niet per se die van TPN media en haar medewerkers weer te geven.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.