Amerikaanse voortvluchtige gearresteerd in Pattaya wegens vermeende illegale eigendomsactiviteiten in Phuket en Surat Thani

Pattaya —

Op 15 maart 2024 werd een 58-jarige Amerikaanse staatsburger gearresteerd voor een Jomtien-ziekenhuis in Pattaya wegens vermeende betrokkenheid bij illegale handel in onroerend goed.

De verdachte, alleen geïdentificeerd als de heer David, is beschuldigd van het overtreden van de Foreign Business Act omdat hij optrad als uitvoerend directeur van een bedrijf dat betrokken was bij illegale grondtransacties.

Volgens het Department of Special Investigation (DSI) hadden de verdachte en zijn handlangers, de heer Marcus (Brits) en de heer Paul (Amerikaans), achternamen geheim gehouden, een advocatenkantoor geopend in de provincies Surat Thani en Phuket en vervolgens een advocatenkantoor in dienst genomen. Thaise staatsburger om diverse andere bedrijven op te richten. Deze bedrijven werden vervolgens gebruikt om belangen te verwerven in bedrijven in Surat Thani en Phuket, waardoor ze landpercelen in de twee provincies konden bezitten, waarbij een Thaise werknemer het meerderheidsbelang had.

Volgens de DSI zouden de verdachten de aandelen in deze bedrijven overdragen aan een buitenlandse koper die grond van hen wilde kopen. In sommige gevallen werden de bedrijven volledig gesloten om de buitenlandse klanten in staat te stellen eigenaar te worden.

De heer David wordt ervan beschuldigd samen met de heer Marcus en de heer Paul op te treden als uitvoerend directeur van het bedrijf. Een andere persoon, alleen geïdentificeerd als mevrouw Oksana, is er ook van beschuldigd aandelen van het bedrijf te hebben ontvangen.

De verdachten zouden zijn weggelopen nadat hun bedrijf aanvankelijk door de Thaise rechtbank was aangeklaagd. Op het moment van schrijven is alleen de heer David gearresteerd. Hij zit momenteel in voorlopige hechtenis en zal worden overgedragen aan de opsporingsambtenaren die verantwoordelijk zijn voor deze zaak. Hij heeft niet onmiddellijk een pleidooi of verklaring over de beschuldigingen vrijgegeven.

De politie is op zoek naar de overige verdachten.

Vooral in Phuket treden relevante functionarissen en instanties momenteel hard op tegen buitenlanders die Thaise genomineerden gebruiken om land te bezitten of te kopen, wat in strijd is met de wet voor buitenlanders. Dit komt oorspronkelijk voort uit een virale zaak waarbij een Zwitserse man naar verluidt een Thaise dame van zijn trap schopte in Phuket, maar later bleek dat de treden een openbaar strand binnendrongen. Als gevolg hiervan kwam er meer toezicht op grondbezit en de aantasting ervan in heel Phuket.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.