Kwallenwaarschuwing: eerstehulpbehandeling bij kwallensteken

PERSBERICHT:

Het gevaar van giftige kwallen mag niet worden onderschat. Kwallengif beïnvloedt de belangrijkste systemen van het lichaam; namelijk het cardiovasculaire systeem. Een steek met voldoende gif kan ervoor zorgen dat het hart binnen 2-5 minuten stopt met kloppen, en de huid kan verbrand worden of littekens rond een wond krijgen.

De Tourism Authority of Thailand (TAT) wil toeristen adviseren om extra voorzichtig te zijn bij het zwemmen of snorkelen in Thaise wateren in geval van contact met giftige kwallen, en geen enkel risico te nemen door het water in te gaan waar borden staan.

In alle badplaatsen in Thailand worden maatregelen genomen om de veiligheid van zwemmers te garanderen. Er zijn borden geplaatst die waarschuwen voor de gevaren van kwallen en er zijn EHBO-posten opgezet om iedereen die mogelijk gestoken is, te kunnen behandelen.

Waar mogelijk zijn op de stranden van Thailand netten geplaatst om te beschermen tegen kwallen (er moet echter worden opgemerkt dat om geografische redenen niet alle stranden deze kunnen hebben), en toeristen wordt geadviseerd het advies van strandwachten of toerisme op te volgen. gerelateerde exploitanten in de regio.

Het gevaar van giftige kwallen mag niet worden onderschat. Kwallengif beïnvloedt de belangrijkste systemen van het lichaam; namelijk het cardiovasculaire systeem. Een steek met voldoende gif kan ervoor zorgen dat het hart binnen 2-5 minuten stopt met kloppen, en de huid kan verbrand worden of littekens rond een wond krijgen.

Hier leest u wat u wel en niet moet doen in het geval van een kwallensteek:

Do's en Don'ts

 • Let altijd op waarschuwingsborden voor kwallen die op een strand kunnen worden geplaatst.
 • Blijf goed om je heen kijken als je in het water bent en probeer samen met een partner te zwemmen. Een steek kan een persoon vaak immobiliseren, waardoor het moeilijk wordt om alleen terug naar de kust te zwemmen.
 • Om kwallensteken tijdens het zwemmen te helpen voorkomen, draagt ​​u een lycra-pak of een shirt met lange mouwen en een broek die alle huidoppervlakken bedekt.
 • Pas op voor schijnbaar dode kwallen op het strand. Als ze onlangs zijn gestrand, kunnen ze nog steeds steken.
 • Ga niet zwemmen als er waarschuwingsborden zijn en controleer altijd waar het dichtstbijzijnde EHBO-centrum is voordat u gaat zwemmen.
 • Zwem niet in zee na regen, 's nachts of buiten de kwallenboeien.

Eerstehulpstappen bij een vermoedelijk geval van giftige kwallen

In het geval van een steek of onbedoeld contact met een giftige kwal, blijf kalm en probeer de volgende stappen te ondernemen:

 • Breng de gewonde uit zee naar een veilige plaats en bel onmiddellijk een ambulance (landelijke noodhulplijn Tel. 1669). Laat de persoon niet onbeheerd achter. Waarschuw eventuele autoriteiten in het gebied.
 • Kalmeer de persoon en laat hem/haar stil blijven liggen om verdere verspreiding van het gif te voorkomen, en wrijf niet over de wond.
 • Giet azijn continu gedurende minimaal 30 seconden over de wond, wat in de meeste gevallen in eerste instantie zal helpen. Gebruik geen vers/gewoon water op de wond en wrijf geen zand over de wond. Hotels, strandrestaurants en duikuitrustingen in heel Thailand hebben de opdracht gekregen om flessen azijn gemakkelijk toegankelijk te houden als onderdeel van hun eerste hulp-voorbereiding. *Het is een goed idee om een ​​fles azijn bij je te hebben.*
 • Observeer de gewonde persoon gedurende 45 minuten en let op ten minste één van deze tekenen/symptomen:
  • Ernstige pijn aan de wond, rug, romp of hoofd.
  • Rusteloosheid of verwarring.
  • Zweten, koude rillingen, misselijkheid of braken.
  • Hartkloppingen, pijn op de borst of beklemmend gevoel op de borst.
  • Ademhalingsmoeilijkheden, snelle ademhaling of hijgen.
  • Bleek gezicht of blauwachtige of paarsachtige verkleuring van de handen of voeten.
 • Als de gewonde persoon bewusteloos is, voer dan reanimatie uit voordat u gedurende ten minste 30 seconden continu azijn over de wond giet. Ga door met het pompen van het hart totdat de gewonde persoon beter wordt of de ambulance arriveert.
 • Zoek medische hulp als u aanhoudende symptomen ervaart.

Hoewel het uiterst zelden voorkomt dat zwemmers en duikers in Thailand door kwallen worden gestoken, vragen we iedereen die van plan is te gaan zwemmen of duiken, vooral in de zuidelijke regio van het land, zich ervan bewust te zijn dat er mogelijk kwallen aanwezig kunnen zijn.

Verschillende soorten kwallen, die meestal onschadelijk zijn, zijn seizoensgebonden in Thailand te vinden – meestal tussen juli en december en tussen november en april. Box Jellyfish wordt echter soms aangetroffen bij de stranden van Ko Lanta en Hat Nopparatthara – Mu Ko Phi Phi National Marine Park bij de provincie Krabi, Nam Bo Bay in de provincie Phuket, en vaak bij de stranden van Hua Hin en Cha-am in de provincie Phetchaburi. evenals Ko Tao in de provincie Chumphon, Ko Samui, Ko Pha-ngan in de provincie Surat Thani, en Ko Mak en Ko Kut in de provincie Trat.

Inschrijven
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.