Irrawaddydolfijn dood aangetroffen in Songkhla

PERSBERICHT:

Een ernstig bedreigde Irrawaddy-dolfijn is dood aangetroffen in het Songkhla-meer in Thailand, wat de voortdurende strijd om deze kwetsbare soort te beschermen verergert.

Volgens de Thai Whales-groep heeft een plaatselijke bewoner de dolfijn ontdekt en de afdeling Marine and Coastal Resources gewaarschuwd, die nu een autopsie uitvoert om de doodsoorzaak vast te stellen.

Irrawaddydolfijnen onderscheiden zich door hun ronde gezichten en de afwezigheid van een snavel. Met een gewicht tot 159 kilogram worden ze bedreigd door verlies van leefgebied, verstrikking in vistuig en illegale jacht, wat bijdraagt ​​aan hun bedreigde status. De Internationale Unie voor het behoud van de natuur heeft ze als bedreigd aangemerkt, en benadrukt de noodzaak van dringende actie om hun afnemende aantal te beschermen.

In 2022 vestigde zeebioloog Dr. Thon Thamrongnawasawat de aandacht op de gevaarlijke toestand van de Irrawaddy-dolfijnpopulatie in het Songkhla-meer, waar naar verluidt slechts 14 individuen achterbleven. Hij noemde uitgebreide visserijactiviteiten een aanzienlijke bedreiging voor hun voortbestaan.

Als reactie op zijn pleidooi heeft het National Marine Committee in mei 2022 Irrawaddy-dolfijnen tot een beschermde soort in Thailand verklaard, een stap die de aanzet gaf tot door de overheid gesteunde inspanningen voor natuurbehoud en populatiemonitoring in het Songkhla-meer en andere gebieden zoals Khanom Bay in Surat Thani en de Andaman-eilanden. Zee in Trang en Krabi.

Ondanks deze inspanningen voor natuurbehoud is de populatie Irrawaddy-dolfijnen in het Songkhla-meer scherp afgenomen van 27 in 2015 tot ongeveer 14 in 2022, wat erop wijst dat er dringend behoefte is aan voortgezette en verbeterde beschermende maatregelen om verdere verliezen van deze unieke soort te voorkomen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.