De Thaise regering stelt het voorgestelde verbod op recreatieve cannabis uit om meer input te vragen

FOTO: MGRONLINE

nationaal —

De voorgestelde wetgeving die recreatief cannabisgebruik in Thailand zou verbieden, is door de regering uitgesteld om verdere publieke feedback te verzamelen, aldus minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew.

Minister Cholnan maakte na de kabinetsvergadering van dinsdag bekend dat het ministerie van Volksgezondheid meer tijd nodig heeft om standpunten over het wetsvoorstel te verzamelen. Deze vertraging verhindert dat het voorstel onmiddellijk ter overweging aan het kabinet wordt voorgelegd.

De minister van Volksgezondheid had naar verluidt haast gemaakt met het wetsvoorstel om te proberen het door te laten gaan na online klachten over mensen die roken tijdens een Coldplay-concert vorige week.

Het voorgestelde verbod weerspiegelt de campagnebelofte van premier Srettha Thavisin uit mei 2023 om het cannabisgebruik te beperken tot medische en gezondheidsgerelateerde doeleinden. Dit standpunt kwam voort uit vermeende zorgen over mogelijke verslavingsrisico's die gepaard gaan met recreatief gebruik.

Ondanks de vertraging beweerde minister Cholnan eerder dat de herziene wet op de bestrijding van cannabis en hennep voorrang zal geven aan medische behandeling als het enige legitieme gebruik van de planten, terwijl elke vorm van recreatieve consumptie expliciet wordt verboden.

De vertraging zou waarschijnlijk meer feedback van pro-cannabisgroepen mogelijk maken en zorgen over sommige delen van het wetsvoorstel wegnemen, zoals een voorgestelde boete van 60,000 baht voor betrapt worden op recreatief cannabisgebruik of hoe precies een verbod op recreatief cannabisgebruik in de privacy van iemands thuis eerlijk zou worden gehandhaafd.

Het is onduidelijk wanneer het wetsvoorstel weer in behandeling zal worden genomen, constateert TPN-media. Zelfs als het Thaise kabinet het wetsontwerp goedkeurt, moet het eerst door het parlement gaan en de steun van de meerderheid krijgen om het als wet aan te nemen. Dit is niet gegarandeerd, aangezien de Bhumjaithai-partij en de Move Forward-partij beide grote zorgen hebben geuit over delen van het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel Er wordt al maanden over gedebatteerd tussen tegengestelde groepen, zoals we hier berichtten, waarbij velen zich zorgen maakten over de manier waarop deze maatregel zou worden gehandhaafd en wat dit zou betekenen voor de duizenden apotheken en cannabiswinkels in Thailand. De emoties tussen zowel degenen die legale cannabis steunen als tegen legale cannabis zijn hoog en zullen waarschijnlijk blijven voortduren totdat de verschillende facties een gemeenschappelijke basis en een compromis kunnen vinden.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Steun The Pattaya News in 2024!

Een medische of reisverzekering nodig voor je reis naar Thailand? Wij kunnen helpen!

Abonneren
Tanakorn Panyadee
De laatste lokale nieuwsvertaler bij The Pattaya News. Aim is een tweeëntwintigjarige die momenteel zijn laatste jaar aan de universiteit in Bangkok woont en studeert. Geïnteresseerd in Engelse vertaling, verhalen vertellen en ondernemerschap, gelooft hij dat hard werken een onmisbaar onderdeel is van elk succes in deze wereld.