Voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra officieel gratie verleend bevestigt Thaise minister van Justitie

Nationaal—

Op 13 februari 2024 heeft Pol. Kolonel Thawee Sodsong, de Thaise minister van Justitie, bevestigde de officiële gratie van de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra op grond van de wet- en regelgeving van het Thaise Ministerie van Correcties.

De Pardoncommissie keurde de lijst goed van personen die in aanmerking komen voor gratie, zoals voorgesteld door de directeur-generaal van het Department of Corrections. Deze beslissing werd genomen omdat Thaksin voldeed aan de criteria van ernstig ziek, gehandicapt of ouder dan 70 jaar, aldus de minister van Justitie.

De lijst bevatte in totaal 945 personen, waarbij de commissie volgens de minister van Justitie 930 namen goedkeurde.

De Thaise minister van Justitie merkte op dat dit proces routinematig was en dat de gratieregelingen al sinds 2003 van kracht zijn, waarbij momenteel in totaal 2,240 personen gratie hebben gekregen. De minister zei dat er geen speciale overwegingen waren voor Thaksin en dat hij niet met enig vriendjespolitiek werd behandeld of dat er uitzonderingen werden toegestaan.

Na de Thaise kabinetsvergadering van vandaag (13 februari) sprak de heer Srettha Thavisin zijn bezorgdheid uit over mogelijke oppositie tegen het pardon. Srettha benadrukte de belangrijke bijdragen van Thaksin aan de natie tijdens zijn ambtstermijn als premier van Thailand en onderstreepte dat zijn terugkeer naar de burgerstatus een einde betekende aan controverses uit het verleden.

In antwoord op vragen over de exacte datum van Thaksins vrijlating verklaarde Srettha dat hij geen specifieke informatie had ontvangen en dat het proces juridische procedures zou volgen zoals uiteengezet door de Royal Pardon, Department of Corrections.

Met betrekking tot de toekomstige samenwerking met Thaksin voor advies, sprak Srettha zijn openheid uit voor een dialoog met individuen, ongeacht hun politieke overtuiging, die hebben bijgedragen aan het welzijn van de natie.

Srettha benadrukte het belang van het benutten van diverse expertise op het gebied van bestuur ten behoeve van het land.

Lees gerelateerde artikelen over de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra:

Thaise justitiefunctionarissen bespreken de medische behandeling en mogelijke voorwaardelijke vrijlating van Thaksin Shinawatra: voldoen aan de criteria, maar verdere processen worden beoordeeld

De voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra wordt geconfronteerd met juridische aanklachten wegens vermeende misdrijven tegen de monarchie

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.