Thailand viert in april 21 dagen Songkran? Echt?

De afgelopen dagen zijn er aankondigingen naar buiten gekomen die pure terreur lijken te hebben veroorzaakt bij sommige Thaise expats, waarbij de Thaise regering heeft gezegd dat de Songkran van dit jaar de grootste ooit zal zijn.

Deze aankondiging, die we hier hebben besproken, heeft te maken met de officiële erkenning door UNESCO van het evenement als cultureel werelderfgoed en Thailand in de hoop het evenement verder aan te trekken voor toeristen op wereldschaal.

Met name de verklaring dat het evenement van 1 tot 21 april in heel Thailand gevierd zou worden, veroorzaakte veel paniek en veel verwarring. Dit kwam vooral omdat velen vreesden dat dit 21 dagen watergooien betekende.

Voor degenen die niet bekend zijn: Songkran is het Thaise Nieuwjaar, ook wel bekend als het waterfestival, en de grootste feestdag van Thailand. Het staat bekend om de vele verschillende culturele en religieuze activiteiten en biedt Thais de langste vakantie van het jaar. Voor veel Thais, vooral degenen die in Bangkok werken, is dit de enige tijd van het jaar dat ze naar huis terugkeren om hun families in hun thuisprovincie te zien.

Natuurlijk is het ook bekend, vooral in toeristische gebieden, voor wildwatergevechten, concerten en feesten… ook al blijven Thaise functionarissen dit onderdeel bagatelliseren. Meestal toch.

Tijdens de Covid-19-pandemie werd het festival in 2020 volledig afgelast en in 2021 en 2022 werd waterspelen en gooien verboden en waren alleen religieuze gelegenheden toegestaan, tot groot genoegen van sommige lezers die een sterke hekel hebben aan dit gedeelte van het festival (hoewel het is populair bij veel toeristen, vooral bij influencers op sociale media en jongere toeristen).

Vorig jaar keerde het waterspel echter terug en zal ook dit jaar deel uitmaken van het festival. Thailand maakt er zelfs openlijk reclame voor, wetende dat het veel toeristen trekt. Om eerlijk te zijn, voor degenen die fulltime wonen en werken, vooral in Pattaya, waar het waterspel vaak ongeveer een week duurt, kan het een moeilijke periode zijn.

Een paar maanden geleden enkele prominente Thaise functionarissen zei dat het festival de hele april zou duren, maar nogmaals, er ontstond kritiek en paniek als dit een maand watergooien betekende.

Kortom, de 21 dagen van Songkran zijn niets nieuws. Verschillende delen van Thailand vieren het festival al tientallen jaren om verschillende redenen op verschillende dagen. De grote dag van Pattaya is bijvoorbeeld 19 april, deels om het binnenlands toerisme na de officiële nationale dagen aan te moedigen.

De officiële nationale dagen blijven overigens van 13 tot en met 15 april, met feestdagen tot en met 16 april. Pattaya zal, zoals gebruikelijk, waarschijnlijk lopen van de 12e tot ongeveer de 19e.

In termen van de 21 dagen is het denkproces hierachter NIET 21 dagen watergooien. In plaats daarvan kun je het het beste zien als Kerstmis, waarbij de hele maand versieringen, muziek, culturele presentaties, enz. plaatsvinden. Het idee voor Songkran is vergelijkbaar, met evenementen die van 1 tot 21 april in heel Thailand worden georganiseerd, waren bijna allemaal gericht op religieuze, culturele en traditionele erfgoedaspecten.

Ja, er zal nog steeds met water worden gespeeld, maar volgens Thaise functionarissen zal dit beperkt zijn tot de officiële dagen en niet tot de hele periode van drie weken.

Dus voor nu, De lezers kunnen gerust zijn dat dit niet betekent dat er 21 dagen water door Thailand wordt gegooid. Hoe dan ook, veel van onze vaste lezers en expats zullen waarschijnlijk van plan zijn om tijdens het festival binnen te blijven of zelfs Thailand te verlaten, terwijl er grote aantallen toeristen, binnen- en buitenland, arriveren.

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en vijf jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.