De Thaise minister van Volksgezondheid onthult een nieuwe wet op cannabis en hennep, waarbij prioriteit wordt gegeven aan medisch gebruik en tegelijkertijd recreatieve problemen worden aangepakt

Nationaal—

Op 6 februari 2024 verklaarde Dr. Cholnan Srikaew, de Thaise minister van Volksgezondheid, publiekelijk dat de nieuwe cannabis- en hennepwet klaar is om volgende week op de Thaise kabinetsvergadering te worden gepresenteerd.

De nieuwe wet op cannabis en hennep werd eerder besproken onder activisten over inhoud die duidelijkheid nodig had van de Thaise regering.

Dr. Cholnan maakte publiekelijk de inhoud van het nieuwe wetsvoorstel bekend en zei dat het gewijzigd was om in overeenstemming te zijn met de hoofddoelstelling van de beleidsverklaring van de huidige regering aan het parlement, namelijk dat marihuana alleen mag worden gebruikt voor medische en gezondheidsdoeleinden.

Uit de inhoud bleek dat als marihuana werd gebruikt op andere, niet-gerelateerde manieren, zoals voor recreatieve en amusementsdoeleinden, dit als misbruik werd beschouwd en tot wettelijke straffen en boetes kon leiden, merkte Dr. Cholnan op. Een voorgestelde boete voor recreatief gebruik bedraagt ​​60,000 Baht, merkt TPN Media op.

Wat betreft de definitie van wat wetshandhavers en ambtenaren als recreatief gebruik zouden beschouwen, zei Dr. Cholnan dat als mensen marihuana gebruiken voor “plezier en genot”, dat als recreatief zou worden beschouwd.

Ondertussen zijn cannabiswinkels die het gebruik van marihuana promoten niet illegaal zolang ze opereren onder toestemming van de overheid om het alleen voor medische en gezondheidsdoeleinden te gebruiken. Het woord ‘voor de gezondheid’ was echter erg vaag en dranken die cannabis bevatten die in gemakswinkels worden verkocht, zouden het bewijs moeten leveren of ze om gezondheidsredenen werden gebruikt of niet, zei Dr. Cholnan.

Dr. Cholnan noemde ook een geval tijdens het laatste Coldplay-concert in het Rajamangala Stadion, Bangkok, waarin melding werd gemaakt van het gebruik van marihuana door veel bezoekers. Het gebruik van marihuana was een gecompliceerde kwestie die het ministerie van Volksgezondheid zeer geconcentreerd wilde beschermen allemaal mensen, zei Cholnan.

De huidige wetten bepaalden echter niet dat het gebruik van marihuana voor recreatieve doeleinden illegaal was; alleen roken in de openbare ruimte kon op dezelfde manier worden beschouwd als nu, dus juridische aanklachten konden niet van toepassing zijn op het Coldplay-incident, aldus Dr. Cholnan.

TPN media merkt op dat zelfs als het kabinet het wetsontwerp goedkeurt, het nog verschillende parlementaire discussies zal moeten doorlopen voordat het wet wordt.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.