Opinie: Het is tijd om het middagverbod voor alcoholverkoop in Thailand op te heffen

Het bestaat al meer dan vijftig jaar, maar veel mensen zijn het erover eens dat het tijd is om het veel bekritiseerde verbod op de verkoop van alcohol in de middag, elke dag tussen 2 en 5 uur in Thailand, op te heffen.

Dit is geen standpunt van TPN-media, maar het is eerder een opbouwende opinie vanuit de hele toeristische en zakelijke sector die erop aandringt dat de Thaise regering de regel opheft, zoals we hier meldden.

In feite maakt de regel niet eens deel uit van de Alcohol Beverage Control Act, maar was het eerder een onafhankelijk bevel van een staatsgreepleider van meer dan vijftig jaar geleden, waarbij mensen tot op de dag van vandaag discussiëren over waarom de regel van kracht werd.

Sommigen beweren zelfs dat dit was om te voorkomen dat overheidsfunctionarissen 's middags zouden stoppen met het drinken van alcohol of vroeg het kantoor zouden verlaten om te gaan drinken.

Wat de reden ook is, er wordt nu druk uitgeoefend op de Thaise regering om de archaïsche regel op te heffen die toeristen vaak in verwarring brengt, vooral in winkelcentra, gemakswinkels van bekende merken en luxe restaurants.

Ja, het is zeker waar dat kleinere moeder- en popwinkels en kleine locaties de regel negeren en dat al eeuwenlang doen. Maar op veel plaatsen is dat niet het geval en de tegenstanders van de wet beweren dat dit het toerisme schaadt, vooral wanneer toeristen 's middags geen alcoholische drank bij hun maaltijd wordt geweigerd.

Zeker, de wet heeft enkele aanhangers, waarvan de meesten beweren dat het helpt voorkomen dat mensen dronken worden terwijl de scholen tussen 2 en 5 uur uitgaan.

Tegenstanders wijzen er echter op dat iemand tot 2 uur zoveel kan drinken als hij wil en dan op pad kan gaan, of gewoon voor 2 uur alcohol kan kopen en deze tijdens de verboden periode kan drinken.

Ongeacht iemands mening over de regel, zal er een grote bijeenkomst plaatsvinden tussen het ministerie van Volksgezondheid en de Thaise Controlecommissie voor Alcoholische Dranken om de mogelijke opheffing van het middagverbod te bespreken. Deze bijeenkomst zal plaatsvinden op 15 februari, maar zelfs als ze besluiten het verbod op te heffen, is daarvoor goedkeuring nodig van verschillende andere sectoren, waaronder waarschijnlijk de premier.

Er zijn echter signalen dat de regering het ermee eens is dat het middagverbod archaïsch is en een probleem voor het toerisme, en dat het steeds waarschijnlijker wordt dat het door Songkran van dit jaar zal worden opgeheven. Dat is natuurlijk geen garantie, niets staat ooit in steen geschreven, maar alle tekenen wijzen erop dat deze wet waarschijnlijk de kant van de dinosaurus zal volgen.

Songkran wordt gezien als een belangrijk doelwit om het verbod op te heffen, omdat er vorig jaar berichten waren dat de politie in sommige gebieden de alcoholverkoop had stopgezet tijdens de drukste waterspeeldagen van het Thaise Nieuwjaarsfestival, wat tot veel ontsteltenis van de lokale bevolking en toeristen leidde.

Bent u het ermee eens dat het middagverbod moet verdwijnen? Vertel het ons op [e-mail beveiligd].

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.