Redactioneel: Thailand moet een aantal moeilijke beslissingen nemen rond tienergeweld en juridische straffen

Als u ons nieuws regelmatig heeft gelezen of gevolgd, bent u zich waarschijnlijk bewust geweest van wat lijkt op een toenemende trend van tienergeweld in Thailand waarbij dodelijke wapens betrokken zijn, vooral onder jongeren onder de zestien jaar.

Er kan zeker worden gesteld dat deze trend al een tijdje aan de gang is en dat de media-aandacht voor deze incidenten pas onlangs is toegenomen, maar hoe dan ook is bijna iedereen het erover eens dat er een reëel probleem is en dat er actie moet worden ondernomen.

Het probleem is natuurlijk dat de huidige Thaise wet niet voorziet in de behandeling van minderjarigen als volwassenen, zoals in veel westerse landen, en in de eerste plaats psychiatrische zorg en professionele evaluatie vereist voor mensen onder de zestien. zelfs bij grote misdaden zoals het schietincident Siam Paragon, gepleegd door een veertienjarige jongen.

Zeker echter, met wat lijkt op een nooit eindigende, bijna dagelijkse melding van gewelddadige incidenten door jonge tieners in Thailand zoals dit recente incident or dit specifieke incident or misschien deze grote waarbij een jonge student zijn vermeende pestkop doodstakOm maar drie van de vele recente voorbeelden te noemen: de zorgen blijven toenemen.

Vooral als gevolg van de vele recente incidenten deze waarin de politie zou hebben geprobeerd de betrokkenheid van hun tienerzoon bij de moord op een geesteszieke vrouw in Sa Kaeo te verdoezelen door de echtgenoot van de vrouw tot een valse bekentenis te dwingenheeft de hoogste politieagent in Thailand kennis genomen en beloofd het probleem op te lossen.

Maar hoe lossen ze het probleem op?

Er zijn twee stromingen die zich vooral richten op de golf van tienergeweld. Eén denkrichting roept op tot strengere straffen voor jongeren, waarbij de leeftijd waarop tieners voor misdaden door volwassenen kunnen worden aangeklaagd, wordt verlaagd tot twaalf jaar. Deze specifieke denkrichting is er een die het hoofd van de politie in Thailand heeft voorgesteld en die zeker zijn aanhangers heeft. Dit is vergelijkbaar met veel westerse landen waar bij bepaalde gruwelijke misdaden, zoals massale schietpartijen of de moord op een geesteszieke vrouw, minderjarige verdachten naar goeddunken van een rechter als volwassenen worden aangeklaagd en veroordeeld, waardoor ze mogelijk levenslang in de gevangenis belanden. .

De andere gedachtegang is dat de problemen thuis en op school beginnen en dat opvoeders en ouders pesten en omgevingsfactoren moeten onderkennen die ertoe leiden dat tieners betrokken raken bij criminaliteit, en andere wegen en routes moeten aanbieden. Deze denkrichting roept niet op tot zwaardere bestraffing van jongeren, maar tot meer mogelijkheden om dergelijke specifieke misdaden te stoppen voordat ze plaatsvinden. Dit vergt vooral veel van leraren om pesten te herkennen en op te lossen en om getraind te worden in het oplossen van conflicten. Het roept scholen ook op om ouders nauwer te betrekken bij lastige kinderen en tieners.

In deze denkrichting zou Thailand veel dieper investeren in programma's zoals sport en naschoolse activiteiten voor jongeren om hen uit de criminaliteit en problemen te houden en aanzienlijke aandacht besteden aan het herkennen en stoppen van pesten, inclusief sociale media. Het zou er ook op gericht zijn alcohol, marihuana, kratom, vapen en andere negatieve invloeden buiten het bereik van tieners te houden door middel van een verscheidenheid aan wetgevende inspanningen en handhaving.

Welke optie of weg Thailand ook kiest, ze kunnen de status quo zeker niet handhaven. Niet alleen kost het vele levens, maar de laatste jaren is het tienergeweld ook doorgedrongen tot de toeristische zones in populaire gebieden als Pattaya en Phuket, wat de brood- en botervoorraad van Thailand aantast. De afgelopen maanden en slechts een paar dagen geleden hebben zich op Pattaya Beach talloze incidenten met tienergeweld voorgedaan, hoewel het onduidelijk is of er tieners bij betrokken waren. één pingponggranaat ging af en een andere werd gevonden op het strand, verborgen in verkeerskegels. Gelukkig raakte niemand gewond.

Welke van de twee belangrijkste denkrichtingen zou Thailand volgens jou moeten volgen of zelfs een combinatie van beide moeten volgen? Of heeft u andere ideeën? Vertel het ons op [e-mail beveiligd].

De originele versie van dit artikel verscheen op onze zusterwebsite, The Pattaya News, eigendom van ons moederbedrijf TPN media.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.