Het voortdurende debat gaat verder over het Thaise cannabiswetsontwerp dat recreatief gebruik verbiedt, receptcertificaten voorgesteld

Nationaal—

Op 15 januari 2024 onthulde Dr. Cholnan Srikaew, de Thaise minister van Volksgezondheid, publiekelijk een probleem met de heer Prasitchai Noonuan, een lid van het Thaise cannabisnetwerk, die zei dat het wetsvoorstel over cannabis en hennep anders was dan het eerder voorgestelde wetsvoorstel. veranderingen gevormd door een coalitie van voorstanders van cannabis en gezondheid.

Dr. Cholnan verklaarde dat Prasitchai en andere leden van het Thaise cannabisnetwerk eerder waren uitgenodigd voor politieke discussies over cannabis en hennep, waarbij de nadruk lag op medisch en gezondheidsgebruik.

Het gebruik van cannabis anders dan voor medische en gezondheidsdoeleinden werd beschouwd als een overtreding van de wet, maar de huidige cannabiswinkels zijn niet geannuleerd, maar moeten onder de nieuwe regelgeving opereren, merkte Dr. Cholnan op.

“Op gebruikers, verkopers, winkels, servicetijden en verkoopplatforms van cannabis moet toezicht worden gehouden, omdat de basis van marihuana, inclusief de wortel, stengel, bladeren en bloemblaadjes, niet als een illegale substantie werd geclassificeerd. Ze bevatten echter een hoeveelheid tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD), daarom moet het gebruik van deze producten onder de regelgeving en het toezicht van de volksgezondheid vallen”, aldus Dr. Cholnan.

Tijdens de discussie werden alle partijen uitgenodigd om hun mening te geven over de cannabis- en hennepwet. Er moet echter rekening worden gehouden met de risico's voor de gezondheid van de mensheid, merkte Dr. Cholnan op.

Volgens het vorige wetsvoorstel van de Bhumjaithai-partij mag cannabis worden gebruikt in privéruimtes, maar niet in openbare ruimtes, vooral niet bij roken.

Deze regeling was echter niet opgenomen in het nieuwe wetsontwerp en voegde eraan toe dat het volledige verbod op recreatieve doeleinden, waarbij de nadruk werd gelegd op medische en gezondheidsaspecten, niet alleen beperkt was tot openbare ruimtes, zei Dr. Cholnan.

Om cannabis voor medische en gezondheidsaspecten te gebruiken, moeten gebruikers bewijs hebben van medische redenen voor het gebruik van cannabis of in het bezit zijn van een geldig recept uitgegeven door artsen, concludeerde Dr. Cholnan. Dit lijkt erop te wijzen dat gebruikers op grond van het voorgestelde wetsontwerp een medisch certificaat zullen moeten krijgen waaruit blijkt dat zij cannabis voorgeschreven krijgen om in cannabiswinkels te kopen. Omdat het wetsvoorstel zich echter nog in een ZEER vroege conceptstatus bevindt, is het onduidelijk hoe dit proces eruit zou zien en of cannabiswinkels de certificaten zelf ter plaatse zouden kunnen voorschrijven.

Het is ook onduidelijk voor welke medische aandoeningen het voorschrijven van cannabis geschikt zou zijn, waarbij veel internetgebruikers beweren dat mensen eenvoudigweg stress, slapeloosheid of kwalen zouden claimen als ze cannabis voorgeschreven zouden krijgen, zoals gebeurde in andere landen die recreatief gebruik strikt probeerden te verbieden en in plaats daarvan een volledig secundaire industrie voor medische cannabiscertificaten. Het is ook onduidelijk hoe een verbod op recreatief gebruik in privéruimtes, met een boete van 60,000 baht (2000 dollar), zou worden afgedwongen, wat een grote zorg is van cannabisrechtenactivisten.

TPN Media merkt echter op dat het nieuwe wetsontwerp NIET definitief is en wordt momenteel tot en met 23 januari besproken door verschillende pro-cannabisgroepen en het publiek, zoals we hier meldden.

Nadat tijdens het open proces voorstellen en inzendingen zijn ingediend, zal de Thaise minister van Volksgezondheid de voorgestelde wijzigingen beoordelen, voor- en tegenstanders van de cannabissector ontmoeten en eventuele herzieningen voorleggen aan het Thaise kabinet. Op dat moment zou het wetsvoorstel door het kabinet en het parlement moeten worden goedgekeurd, wat waarschijnlijk een lang en enigszins complex proces zal zijn met veel verschillende meningen over de manier waarop cannabis in Thailand moet worden behandeld.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op onze zusterwebsite The Pattaya News.

Abonneren
Kittisak Phalaharn
Kittisak heeft een passie voor uitgaan, hoe zwaar het ook zal zijn, hij zal reizen met een avontuurlijke stijl. Wat zijn interesse in fantasy betreft, zijn detectivegenres in romans en sportwetenschappelijke boeken een deel van zijn ziel. Hij werkt voor Pattaya News als de nieuwste schrijver.