Cybercriminaliteit eist in Thailand bijna 7 miljard baht op in 70 dagen

PERSBERICHT: 

Het Cyber ​​Crime Investigation Bureau (CCIB) heeft een stijging van de cybercriminaliteit in Thailand gemeld, met verliezen van 6.76 miljard baht in de afgelopen 70 dagen.

Hoewel het bureau een afname van het aantal oplichting via callcenters constateerde, is er sprake van een toename van frauduleuze activiteiten die verband houden met extra inkomensmogelijkheden en oplichting met leningen, die vaak in verband worden gebracht met de heersende economische problemen.

De CCIB heeft een breed scala aan technieken opgemerkt die door criminelen worden gebruikt om slachtoffers online te misleiden. Ondanks een afname van bepaalde vormen van oplichting bleef het totale aantal online gevallen stijgen, tot 53,179 incidenten in de gerapporteerde periode. In het merendeel van deze gevallen, ongeveer 50%, ging het om fraude bij de verkoop van producten en diensten, wat neerkwam op een verlies van 331 miljoen baht.

De op een na meest voorkomende vorm van oplichting betrof bedrog in verband met het zoeken naar extra inkomen, wat neerkomt op 10.6% van de gevallen. Investeringsfraude, hoewel minder frequent met 5.3%, resulteerde in de grootste financiële schade, in totaal 3.1 miljard baht. Het gebruik van geavanceerde technologieën zoals deep fake is benadrukt als een methode voor criminelen om slachtoffers te verleiden en detectie te omzeilen.

Bij de reactie op dit escalerende probleem zijn verschillende entiteiten betrokken, van de National Broadcasting and Telecommunications Commission tot telecomoperatoren en de Bank of Thailand. De handhaving van de wet ter voorkoming en bestrijding van cybercriminaliteit sinds maart 2023 heeft tot enige vooruitgang geleid, waarbij de regering in 24% van de gevallen met succes dubieuze bankrekeningen heeft bevroren en geld heeft teruggegeven aan de slachtoffers, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het vorige percentage van 2.4%.

Het bredere beeld van de cybercriminaliteit in Thailand in 2023 laat maar liefst 20 miljard baht aan verliezen zien uit 185,814 gevallen, gemiddeld 700 tot 800 gevallen per dag. Oplichting via callcenters en de installatie van kwaadaardige apps behoorden tot de best beoordeelde methoden voor cyberaanvallen, met verliezen die naar schatting respectievelijk 2.4 miljard en 1.4 miljard baht bedroegen.

Het voorgaande is een persbericht van de PR-afdeling van de Thaise overheid.

Abonneren
Goongnang Suksawat
Goong Nang is een nieuwsvertaler die al vele jaren professioneel voor meerdere nieuwsorganisaties in Thailand heeft gewerkt en al meer dan vier jaar voor The Pattaya News heeft gewerkt. Is voornamelijk gespecialiseerd in lokaal nieuws voor Phuket, Pattaya, en ook wat nationaal nieuws, met de nadruk op vertaling tussen Thais naar Engels en het werken als tussenpersoon tussen verslaggevers en Engelssprekende schrijvers. Oorspronkelijk afkomstig uit Nakhon Si Thammarat, maar woont in Phuket en Krabi, behalve wanneer hij tussen de drie pendelt.